"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Reformierakond alustab koalitsioonikõnelusi Keskerakonnaga (0)
14. jaanuar 2021
Mats Õun

"Eilse päeva jooksul peetud vestlused viisid selleni, et toimiv valitsus on võimalik kokku panna Reformierakonna ja Keskerakonna vahel. Mul on hea meel, et kaks riigikogu suurimat erakonda on otsustanud valitsuse moodustada," ütles Reformierakonna juht Kaja Kallas.

Reformierakonna juhatus ja riigikogu fraktsioon otsustasid neljapäeval ühisel koosolekul kutsuda koalitsioonikõnelustele Keskerakonna.

Kõnelusteks moodustatud läbirääkimiste delegatsiooni kuuluvad Kaja Kallas, Keit Pentus-Rosimannus, Mart Võrklaev ja Gerrit Mäesalu.

“Eilse päeva jooksul peetud vestlused viisid selleni, et toimiv valitsus on võimalik kokku panna Reformierakonna ja Keskerakonna vahel. Mul on hea meel, et kaks riigikogu suurimat erakonda on otsustanud valitsuse moodustada,” ütles Reformierakonna juht Kaja Kallas.

Poliitilist ummikseisu ei saa lubada

“Uus valitsus peab ametisse astuma väga raskel ajal. Oleme koroonakriisi keskel ja meil vaja kiiresti edasi liikuda, et säästa Eesti inimeste elu ja tervist ning hoida käigus meie majandust. Eesti ei saa endale praegu lubada poliitilist ummikseisu. Ma tunnen poliitilist vastutust, et viimaste aegade ühiskondlik pinge saaks maha võetud ja saaksime keskenduda sellele, mis on Eesti jaoks oluline,” märkis Kallas.

Kallase sõnul on valitsus võimalik kokku panna nende jõudude vahel, kes on Riigikogus esindatud ja kes näitavad üles poliitilist koostöösoovi. “Eilse päeva jooksul peetud vestlused viisid selleni, et toimiva valitsuse saab kokku panna Reformierakonna ja Keskerakonna vahel,” lausus ta. “Valik langes Keskerakonna kasuks, sest Isamaa praegune juht on selgelt öelnud, et Reformierakonnaga tema koostööd teha ei soovi. Ka eilne päev näitas, et Isamaa töötas EKREga koalitsiooni hoidmise nimel, mitte uue ehitamiseks. Mul on hea meel, et kaks Riigikogu suurimat erakonda on otsustanud valitsuse moodustada.”
 
Kallas ütles, et paljud inimesed on talle viimase paari aasta jooksul öelnud, et Eesti poliitika vajab muutust. “Et valitsus peaks ühiskonnas tüli ja vastuolusid tekitavate teemade asemel keskenduma meid ühendavale, rahulikule ja ennustatavale poliitikale. Seda muutust proovime koos Keskerakonnaga tuua,” lausus ta.
“Uus valitsus peab ametisse astuma väga raskel ajal. Oleme koroonakriisi keskel ja meil on vaja kiiresti edasi liikuda, et säästa Eesti inimeste elu ja tervist ning hoida käigus meie majandust. Eesti ei saa endale praegu lubada poliitilist ummikseisu. Ma tunnen poliitilist vastutust, et viimaste aegade ühiskondlik pinge saaks maha võetud ja saaksime keskenduda sellele, mis on Eesti jaoks oluline.”

Koalitsioonikõnelused algavad kell 13 riigikogus

President Kersti Kaljulaid kirjutas täna alla otsusele nimetada peaministrikandidaadiks Kaja Kallas kui riigikogu valimistel enim parlamendikohti saanud Reformierakonna esimees.

“Kroonviiruse vastane lahing kestab veel pikalt. See on räsinud meie majandust, mõjutanud meie perede hakkamasaamist ja turvatunnet. Nii mina kui Eesti rahvas ootame, et Eesti saaks kiiresti uue tegusa ja teovõimelise valitsuse, mis keskendub pandeemia ja majanduskriisiga toimetulekule ning meie elu edendamisele,” lausus Kaljulaid kohtumisel Kallasega.

Kallasel on nüüd 14 päeva, et teha riigikogus ettekanne tulevase valitsuse moodustamise põhimõtetest ja saada parlamendilt toetus.

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.