"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Teadlased mõõdavad talvel Nõmme välisõhu kvaliteeti (0)
15. jaanuar 2021
Nõmme LOV

Keskkonnauuringute keskuse õhuseirebuss mõõdab talvel Tallinnas Nõmmel Valdeku tänaval piirkonna välisõhu kvaliteeti, et linnaosa valitsus saaks kehvadele mõõtmistulemustele kuidagi reageerida.

“Õhuseire on Nõmme linnosale oluline, nii saame välisõhu kvaliteeti hinnata ja vajadusel mõõtmistulemustele reageerida või kergendatult hingata, kui õhu kvaliteet on korras,“ rääkis Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis.

Ta lisas, et Nõmmel on palju ahjuküttega maju ning hooldatud küttekolle ja korsten on puhta põlemise aluseks. „Samavõrd oluline on piisavalt kuiva ja puhta küttematerjali kasutamine. Pliidi all või ahjus prahti põletades teeme aga karuteene keskkonnale ja enda tervisele, sest paratamatult hingame ka ise põlemisel eralduvaid mürgiseid ühendeid sisse,“ rääkis Šillis, kelle sõnul jääb buss õhuosakeste andmeid koguma kuni kevadeni.

Keskkonnauuringute keskuse õhukvaliteedi osakonna juht Erik Teinemaa ütles, et  mõõtmiste tulemusena saavad nad kevadel hinnata, mille oli välisõhu kvaliteet tüüpilises eramupiirkonnas kütteperioodil. „Nõmme piirkonnas oleme viimati teinud mõõtmisi kaheksa aastat tagasi, 2013. aastal. Kõiki asjaolusid arvestades võiks eeldada, et olukord on aastate jooksul paranenud,“ sõnas ta.

Tallinnas on pidevmõõtmisi statsionaarsetes seirejaamades tehtud juba üle 20 aastat ja Teinemaa hinnangul on suures plaanis õhukvaliteet paranenud.

“Teatud saasteainete nagu CO ja SO2 tasemed on kukkunud tänu erinevatele meetmetele kordades ning ei kujuta enam suurt keskkonnaprobleemi. Probleemiks on suure liikluskoormusega piirkondades lämmastiku oksiidid, samuti kevadisel ajal peened osakesed. Kütteperioodil teeb jätkuvalt muret benso(a)püreeni sisaldus välisõhus,” rääkis ta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.