"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
JUHTKIRI: Ole ise looja! (0)
18. jaanuar 2021

Kui Tallinnas paks lumi maha sadas, avanes mulle kesklinnas vahva vaatepilt. Ühel kitsukesel tänaval käis väikese puumaja ees vilgas lumekoristusmöll – noorem naine reipalt suure lumelabidaga ees, pisike põnn väikese labidaga rõõmsalt järel vehkimas. Ja naabrinaine või vanaema seal kõrval juttu puhumas. 

Sellest stseenist õhkus nii palju kodutunnet ja hoolimist, et tuju läks heaks ning nagu iseenesest lipsas üle huulte “Tere!”.

Hoolimine algab väikestest asjadest ja võib viia suurteni. Pole midagi lihtsamat, kui öelda tere kodutänaval vastu tulevale perele, naeratada väsinud müüjale kaupluse kassas või aidata lapsevankriga ema trammi või bussi peale. Samuti saab iga majaelanik hoolitseda, et talvel oleks maja ümbert kõnniteedelt lumi lükatud ja korjata üles trepile visatud prügi.

Eestlane ei kipu naabrit teretama, kui ta teda ei tunne. Aga see komme on muutumas ka linnas. Tallinnas viivad kogukondlikud tegevused aina enam inimesi kokku ning paar maja eemal elavatest inimestest, kellest enne vaikides mööda kõnniti, saavad teretuttavad ja tihti sõbradki. Ühine kodupaik ja huvid liidavad inimesi. Kogukonnaaias klapivad jututeemad taimekasvatuse tarkusi jagades, mänguväljakul lastest rääkides, koerte jalutusplatsil lemmikute tempude üle naerdes. See kõik tekitab meie-tunnet, millega koos kasvab ka hoolimine oma kodukandist, inimestest ja linnast. Tallinlaste aktiivsust näitab asumiseltside rohkus, kuhu kodukandi inimesed on koondunud, et elu üheskoos paremaks teha ja eri üritustel kokku saada. Lauljatar ja arhitekt Rebecca Kontuski ütleb seekordses Pealinnas, et linn tähendab talle eelkõige inimesi, aga linnas tuleb oma koht leida.

Pole vaja oodata, et miski justkui võluväel ise uueneb või paremaks muutub. Samuti pole vaja seda kogu aeg teistelt nõuda. Iga elanik saab ka ise koos naabritega midagi oma linna jaoks ära teha. Linn algatas esmakordselt kaasava eelarve, mis annab elanikele suurema võimaluse oma kodulinna arengus sõna sekka öelda. Projekt osutus väga edukaks ning sõelale jäi 98 linlaste endi ideed. Olgu siis tegu rattamaja või rulapargiga, joogikraani või lindude pesakastiga, laste mänguväljaku või muusikaaiaga, pimedate nurkade valgustamise või turvalisema liiklemisega. Kõik need ideed näitavad, et inimesed hoolivad oma linnast ja üksteisest. Hoolitsedes teiste eest, hoolitseme ka iseenda eest ja nii on meil kõigil oma linnas mõnus elada.

Kui sa soovid, et Tallinn oleks ka sinu nägu, siis hääleta oma kaaslinlaste ideede poolt!

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.