"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Majanduse tsüklilisuse määrab viirus (0)
18. jaanuar 2021
Pixabay

Majandusanalüütik Tõnu Mertsina märkis usutluses Pealinnale, et majandus tänavu tasapisi taastub, kuid meile nii olulistes sektorites nagu turism ja transport läheb see visalt.

Teisalt näitab kinnisvaraturg, et inimesed on pandeemiaga kohanenud, sest tõenäoliselt ei too tulevik kaasa tehingute  arvu sellist kukkumist nagu kevadel. Kõige enam on kriisis räsida saanud madalama sissetuleku ja haridustasemega inimesed, ja eriti noored. Vaatamata majanduslangusele keskmine palk möödunud aastal ei vähenenud, ja seda tänu valitsuse toetusele. Palk küll ei kasvanud, kuid samas hinnad langesid. Raha, mis muidu suundus reisimisse, tarvitati ära kodumaal. Hoiused arvetel aga ei näita kahanemist, mis omakorda osutab, et n-ö päris kriisi ei ole me jõudnudki ja tõenäoliselt ei jõuagi. Kõrvutades aga Mertsina kommentaare teiste majandusanalüütikute arvamusega, võib järeldada, et palju räägitud majanduse tsüklilisuse seaduse, kus buumid vahelduvad langusega, võib maha kanda. Isegi kui koroonaviirushaigusest vaktsiiniga kunagi võitu saadakse, hakkavad pandeemiat maailma majandust mõjutama rohkem kui eales. Teisisõnu inimeste oskused ja teadmised, samuti ettevõtete tootmisressursid, tootmistehnoloogiad jne määravad järjest vähem, kui jõukas üks või teine ühiskond on. Otsustavaks saab kohanemisvõime.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.