"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, milliseid aardeid peidab antiigiäri varasalv (0)
18. jaanuar 2021

Täna kutsub Tallinna heerold tutvuma antiigiärides peituvate aaretega, mille hulgas leidub nii tarvilikku kraami kui ka lihtsalt silmailu pakkuvaid esemeid.

 

“Koroona karantiini ajal soovitatakse olla kodus. Niisama mõnuleda, teha remonti, vaadata, mida ümber korraldada ja võib-olla soetada ka midagi uut või vana, et kodu oleks vaheldusrikkam ja sisseseade rõõmustaks pilku,” sõnas kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa ühte Tallinna antikvariaati sisse põigates.

Kunstist ja ehetest kuni relvadeni – kõike saab!

Kuuskemaa sõnul võib antikvariaadi suur valik esmapilgul silmade eest suisa kirjuks võtta.
“Jeekim – mida siin kõike ei ole! Alates lauanõudest ja kujukestest ja müntidest ja ehetest lampide ja kellade ja lühtriteni. Isegi relvi on siin,” märkis ta. 

Antiigikaupmees Jaanus Idla on vanavaraga tegelenud juba üle 30 aasta ja kogunud selle aja jooksul väga erinevaid esemeid portselanist hõbeda ja maalideni.

“Eks mängid oma aja ära ja vaatad seda pilti ja siis tahaks ju midagi uuemat ja värskemat ja siis aeg-ajalt tuleb midagi müüa ja siis saab jälle uusi asemele osta. Eks ta nii käib,” selgitas Idla.

“Kaheksakümnendatel aastatel sain ma oma esimese kodu ja siis ma olin kodukaunistaja. Millest see kõik alguse sai? Kuna ma olen ametilt ehitaja, siis vallutas peagi kogu see kujundamine ja antiik ja vanavara kogu minu elu,” sõnas mees.

“Selle pika aja jooksul olen ma kollektsioneerinud väga erinevaid esemeid. Kuna seda ametit pole võimalik kusagil õppida, tuleb seda õppida lihtsalt ostmise ja müümise teel. Vastasel juhul, kui sa ei kollektsioneeri ja ei osta, ei oska sa asju hinnata ja siis on selle ameti pidamine võimatu,” nentis Jaanus Idla.  

Põnevaimateks esemeteks kaupluse lookas riiulitel on Kuuskemaa hinnangul muuhulgas näiteks kuninganna-väärilised kuldse käepideme ja ümbrisega, rikkalikult kaunistatud käärid, gooti ajastust pärit miniatuursed ripplukud ja üks 16-17. sajandist pärit tseremoniaalkirves, mille autor on saanud inspiratsiooni viikingiaegsetest pika ja kitsa teraga kirvestest.

Antiigiäri on taaskasutuse musternäide

Kõige populaarsemateks kaubaartikliteks on vanavaraäri omaniku sõnul tohutu populaarsuse tõusu läbi teinud Tarbeklaasi ja kunagise keraamikatehase tooted ning erinevad ehted.

“Interneti teel ostetakse kõige rohkem Tarbeklaasi, mis on küll hetkel languses. Teisel kohal on TEKT ehk Tallinna Ehitus-Keraamika Tehase tooted. ARSi hõbeehted on väga hinnas ja ka juveelid, erinevad kõrvarõngad on väga minev kaup. Kohapealt ostetakse kõige enam veneaegset kulda briljantidega,” kirjeldas Idla, kelle sõnul meeldib klientidele veneaegse kulla punakas värvus. 

Lisaks eelnimetatud esemetele võib antiigiärist leida ka erinevaid pühapilte, põnevaid kujukesi ja kõike muud, millega aastasadade vältel on oma kodusid kaunistatud. Antiik aitab Jüri Kuuskemaa hinnangul hoida ringluses neid asju, mis seda väärivad.

“Tänapäeval on moodsaks maailmavaateks ökoloogiline. Aga mis on antikvaria? Antikvaria ongi taaskasutus, sest peab toimuma ringlus, et inimestel oleks ikkagi leida midagi niisugust, mis on neile silmale ilus vaadata ja hingele armas,” ütles Kuuskemaa.  

VAATA KA:

VIDEO! HEEROLDI JUTUD: vaata, millest sai alguse jõulukinkide tava

VIDEO! HEEROLDI JUTUD: milline seos on Mustpeade vennaskonnal sõjandusega?

VIDEO! HEEROLDI JUTUD: milline on Tallinna kõige suurejoonelisem ehitus

VIDEO! Heeroldi jutud: millised olid sajandite tagused pidude traditsioonid? 

VIDEO! Heeroldi jutud: Tornide väljaku purskkaev kujutab salapärast naisfiguuri

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, miks ja millal sai Toompeal asuv Rootsi bastion endale nimeks Lindamägi 

VIDEO! Heeroldi jutud. Kummitavate vaimude tänav

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.