"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Koduarstibrigaad annab vanematele kindlustunde (0)
18. jaanuar 2021

Hilissügisel käivitus Tallinnas koduarstibrigaadi projekt, mis on loodud kuni 8-aastaste laste jaoks. Vanemad saavad ägedate haigussümptomitega lapsele brigaadi koju kutsuda nädalavahetuseti, kui pole võimalik perearsti juurde minna. Uurisime kuidas teenus sujunud on. 

 

Koduarstibrigaadi teenus on loodud selleks, et pakkuda lastevanematele kindlustunnet arstliku läbivaatuse näol.

“Nii kiirabi, kui ka lastehaigla statistika näitab, et need paljud nendest patsientidest, kes pöörduvad näiteks lastehaigla erakorralise meditsiooni osakonda, ei vaja tegelikult vältimatut meditsiinilist abi,” ütles Tallinna abilinnapea Betina Beškina. “Lihtsalt vanematel pole kusagilt mujalt abi paluda.”

Tihti tekib sellist olukorda just nädalavahetuseti, kui perearstikeskused on kinni. Selleks, et ei peaks lapsega haiglasse sõitma või kiirabi kutsuma on võimalus kutsuda koduarstibrigaad, kes hindab olukorda ning kirjutab vajadusel välja ka retsepti.

“Väljakutsed on enamasti ägedad viiruslikud haigestumised,” ütles brigaadi üks lastearstidest Liis Veeber. “Need on sellised juhtumid, millega laspevanem tahaks perearsti poole pöörduda ja nõu küsida ning lasta laps ravivajaduse suhtes üle vaadata.

Kõige rohkem tehakse väljakutseid kuni 2 aastastele lastele, sest nad ei oska kirjeldada, kust valutab. Hetkel on väljakutseid päevas umbes 3-5 ringis, kuid teadlikus teenuse olemasolust tõuseb järk-järgult, seega loodetakse, et ka selle kasutamine on suurenevas trendis.

“See teenus on väga hästi sujunud, kuid oleks võimalik vastu võtta ka rohkem väljakutseid,” lisas Beškina. “See ressurss on suurem, kui praegune vajadus on olnud. Julgustan kindlasti Tallinnas elavaid lapsevanemaid vajaduse puhul koduarstibrigaadi teenust kasutama. See abi on kvaliteetne ja on erakordne, et see tuleb koju kätte, sellist teenust pole Eestis ammu olnud.”

Koduarsti kojukutseid võetakse vastu reedest-pühapäevani kell 12-20. Teenus on tasutud Tallinna linna poolt ja kutsujale tasuta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.