"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Emakakaelavähki on võimalik ennetada õigeaegsel sõeluuringul osalemisega (0)
19. jaanuar 2021
Scanpix/ Foto on illustreeriv

18.-24. jaanuaril toimuva rahvusvahelise emakakaelavähi ennetuse nädala raames on oluline teada, et õigeaegne osalemine emakakaelavähi sõeluuringul ja HPV-vastane vaktsineerimine tütarlaste seas, aitab ennetada emakakaelavähi teket.

Eestis saab aastas ligikaudu 150-170 naist emakakaelavähi diagnoosi. Emakakaelavähk on salakaval haigus, mis võib areneda naise kehas märkamatult aastaid, enne kui tekivad sümptomid. 

Emakakaelavähi sõeluuringule kutsutakse naisi vanuses 30-65 eluaastat. Alates 2021. aastast on sõeluuringud tasuta ka neile, kellel ei ole ravikindlustust. Kahjuks jõuab aastas uuringutele ainult 50% kutsutud naistest.

Sellest aastast viiakse sõeluuringu esmase testina läbi HPV-test ja vajadusel tehakse samast analüüsimaterjalist vedelikul põhinev PAP-test.  Ida-Tallinna Keskhaigla naistearsti dr Külli Erlangi sõnul leitakse nende analüüsidega üles vähieelsed muutused emakakaela rakkudes ning on võimalik rakendada õigeaegset ravi. “Mida varem vähieelsed muutused  või ka vähimuutused emakakakaelal avastatakse, seda paremad on ravitulemused,” lisas dr Erlang. 

Emakakaelavähil ei ole algstaadiumis sümptomeid, mida naine ise saaks jälgida. Vähi arenedes aga võivad esineda erinevad  sümptomid: veritsus tupest, halvalõhnaline voolus,  väga vererohked ja kaua kestvad menstruatsioonid, suguelujärgne veritsus, kaugele arenenud juhtudel ka valud. 

Erinevalt teistest vähkkasvajatest, on emakakakaela vähi puhul teada selle tekitajad – inimese papilloomiviiruse (HPV – Human Papilloma Virus) kõrge riskiga  viirusetüved.  Need viirused  levivad inimeselt inimesele nahk-nahakontakti kaudu ja sugulisel teel. “80% inimestest nakatuvad elu jooksul mõne HPV tüvega ning enamasti paranetakse neist kahe aasta jooksul.  Inimese papiloomviirusega on leitud seost ka mõningate teiste kasvajate tekkega, mida esineb ka meestel,” kommenteeris dr Erlang.

Tasuta vaktsineerimine

Kõrge riskiga HPV-sse nakatumist on võimalik vältida vaktsineerimisega. Emakakaelavähi ennetusmeetmena vaktsineeritakse Eestis riikliku vaktsineerimiskava alusel HPV-vastase vaktsiiniga 12-aastaseid tütarlapsi tasuta. See hoiab ära HPV püsiva nakkuse ning sellest põhjustatud vähieelsed seisundid ja kasvajad 85-95% juhtudel. Naistearsti dr Erlangi sõnul on mujal maailmas vaktsineerimiskogemust juba üle kümne aasta  ja on märgata selle viiruse vastase vaktsineerimise efektiivsust. “Naistel on nendes riikides HPV-st tingitud emakakaela muutused märgatavalt vähenenud”.

2021. aastal on sõeluuringule kutsutud naised sünniaastaga 1956, 1961, 1966, 1971, 1976, 1981, 1986 ja 1991. Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliinikus saab emakakaelavähi sõeluuringule registreerida telefonil 666 1900 või digiregistratuuris ipatsient.ee. Sõeluuringul osalemine on kõigile naistele tasuta (sh ravikindlustamata isikutele).

Riikliku immuniseerimiskava alusel on kõigile 12-aastastele tütarlastele HPV-vastane vaktsineerimine Eestis tasuta ja seda viivad lapsevanema nõusolekul läbi kooli tervishoiutöötajad. Kes on juba vanemad ja ei ole enam vaktsineerimiskalendri  järgi vaktsiini saajad, võivad end tasuliselt vaktsineerida tervishoiuasutustes. Ida-Tallinna Keskhaiglas nõustab ja vaktsineerib naistekliinik. HPV-vastane vaktsineerimine on kõige efektiivsem kuni 26. eluaastani. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.