"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Töötasu hüvitiste kogukulu oli mullu 255,9 miljonit eurot (0)
19. jaanuar 2021
Mats Õun

Töötasu hüvitist said möödunud aastal 17 534 ehk 12,4 protsenti kõikidest Eesti asutustest ja 137 470 ehk 20,1 protsenti kõikidest töötajatest; hüvitiste kogukulu oli 255,9 miljonit eurot.

Seejuures enim hüvitisi maksti majutus- ja toitlustusettevõtetele, märkis töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel teisipäevasel pressikonverentsil. 

“Kuna tegemist oli uue ja mahuka meetmega, me võtsime ette ja tegime kõigile taotlustele järelkontrolli ehk kontrollisme kõik väljamaksed üle,” selgitas Paavel. Kontrolli tulemusel esitati tagasinõudeid 553 ettevõttele summas 811 387 eurot.

Kõige levinumad olid Paavli sõnul olukorrad, kus töötaja oli terve kuu haiguslehel ja sai samal ajal ka töötasu hüvitist. “Sellisel juhul loogiliselt võttes me ju ei saa palka maksta tööandja eest, sest inimene saab haigushüvitist ja seetõttu me siis 600 inimesele ka tagasinõuded esitasime,” lisas Paavel. 

Tagasinõuetest on töötukassale laekunud 61 protsenti. Samuti on töötasuhüvitiste väärkasutamisega seoses algatatud kaks kriminaalasja, millest esimene selgus hüvitiste menetlemise perioodil, teine järelkontrollide käigus. 

Paavli sõnul töötasuhüvitise toel tööpuuduse kasv peatus ning töötukassa järelanalüüsi kohaselt on töötasu hüvitist saanud töötajatest ennast pärast hüvitise saamist töötuna arvele võtnud 8 protsenti.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.