"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Uuring: Tallinn on peresõbralike linnade edetabeli tipus ja pealinna koolilapsed Euroopas esikohal (0)
19. jaanuar 2021
Ilja Matusihis

Kui Rahvusvahelise õpilaste õpitulemuslikkuse hindamise programmi PISA testide tulemuste järgi paigutub Tallinn Euroopa linnade edetabelis kindlalt esikohale, siis norralaste uuringu kohaselt oleme tipus ka peresõbralike linnade edetabelis.  "Viimasel ajal ei ole see enam mitte üllatus, aga meeldiv tagasiside, et see töö, mida meie koolid teevad, läheb täkkesse,“ märkis Tallinna Haridusameti juhataja Andres Pajula.

Rahvusvahelise õpilaste õpitulemuslikkuse hindamise programmi PISA testide käigus hinnatakse 15-aastaste õpilaste õpitulemuslikkust lugemise, matemaatika ja loodusteaduste valdkonnas. Testide üldtulemuste järgi paigutub Tallinn eelnimetatud uuringu põhjal Euroopa linnade edetabelis kindlalt esikohale.

Tallinna koolilapsed möödusid Helsinki eakaaslastest

Pajula sõnul on Tallinna koolide PISA-testide tulemused viimase 15-20 aastaga oluliselt paranenud ja kui varemalt vaatas Tallinn Helsinki suunas alt üles, siis nüüd on olukord muutunud vastupidiseks.

“See tulemus on saavutatud ikkagi tänu meie haridusasutustele, nende autonoomsele juhtimisele ja tegelikult tänu kõigile nende koolilaste peredele. Ühine hariduse väärtustamine on Eestis juba ajalooline traditsioon ja see on kindlasti hea alus selle edu saavutamiseks,“ sõnas Pajula.

“Tähtis on tegelikult see järjepidev töö, mida õpetajad ja koolid teevad, aga kindlasti on Eesti õpilased väga püüdlikud ja õppimine on meie riigis ikkagi õpilaste seas popp – kindlasti avaldab ka see oma mõju.“

Norra krediidiettevõte Sumo Finans avaldas hiljuti tehtud uuringu põhjal Euroopa peresõbralikemate linnade edetabeli, kus Tallinn asub 50 linna arvestuses kõrgel, neljandal kohal.

Abilinnapea Betina Beškina sõnul on peresõbralikkuse tabelis kõrgele kohale jõudmine tunnustus linna poolt tehtud tööle – nimelt toetab Tallinn linlaste peresid juba lapse sünnist alates erinevate meetmete abil.

“Lapse sündides saab iga pere haiglast imikupaki, mis sisaldab endas imiku hooldusvahendeid ning riideesemed värskele lapsevanemale ning lapse sünnitoetus aitab katta lapse sünniga seoses tekkinud kulusid. Ka koolitee alustamine nõuab suuri kulutusi ning siinkohal on Tallinnas olemas ranitsatoetus,“ loetles Beškina Tallinna-poolseid toetusi lastega peredele.

Tallinn edestas nii Riiat kui ka Pariisi

Beškina sõnul pakub linn abivajavatele noortele peredele sotsiaal- ja munitsipaalkorterit, mis aitab peredel alustada iseseisvat elu. “Kindlasti toetab peresõbralikust ka tasuta ühistransport ja tasuta koolitoit. Samuti aidatakse linna poolt kompenseerida kulusid lastehoiule ning toidukulusid lasteaias ja lastehoius,“ lisas Beškina.

Tallinn on abilinnapea sõnul panustamas ka uuetele algatustele – näiteks toetamaks lapsi ja peresid avati 2020.a sügisel Tallinnas koduarstibrigaadi teenus, millega aidatakse nädalavahetusel ehk reedest pühapäevani ja riigipühadel eeskätt ägedate tervishäiretega lapsi vanuses 0-8 eluaastat.

Norrakate tehtud uuring võttis arvesse neljaliikmelise pere kulutusi üürile, lastehoiule ja olmekuludele, lisaks ka lastesõbralike tegevusvõimaluste, hariduse kvaliteeti, looduslike vaatamisväärsuste ja parkide arvu linnas. Samuti oli edetabeli koostamisel oluline 2020 Rahuindeksi tulemus, mis näitab, kui rahulik on üldine elu riigis.

Uuringu raames pandi ritta 50 Euroopa linna ning peresõbralikkuse võrdluses osutus võitjaks Portugali suuruselt teine linn Porto 75,28 punktiga, Tallinn oli 66,17 punktiga igati auväärsel neljandal kohal.

Tallinnast tahapoole jäid tabelis muuhulgas nii Pariis (5. koht), Riia (18. koht), Helsinki (20. koht) Stockholm (22. koht), Kopenhaagen (32. koht) kui London, mis jäi peamiselt ülikõrgete üürihindade tõttu võrdlustabelis viimasele, 50. kohale.

Uuringu tulemuste inglisekeelne kokkuvõte.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.