"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! NOVIKOV: Viie aastaga saab mereäärest linna tõmbekeskus (0)
19. jaanuar 2021
Albert Truuväärt

"Nelja-viie aasta pärast on Tallinna mereäär täiesti teistsugune, elu koondub üha enam sinna," lausus abilinnapea Andrei Novikov.

Novikovi sõnul on Tallinna merele avamine olnud linna arengu tähtsaim eesmärk juba aastaid, sest nõukogude ajal ei olnud inimestel võimalust kaldapealsega tutvust teha. “Eks võimud kartsid, et sealt põgenevad inimesed näiteks Rootsi, lisaks asusid meie ääres näiteks laevu remontivad tööstused, mis muidugi peavadki seal asuma. See kõik piiras inimese juurdepääsu merele,” selgitas abilinnapea. “Praegu aga kolib tööstus Eestist ära, sest maailmavabrikuks on muutunud Hiina. Nii vabanevadki suured pinnad ka Tallinnas.”

Lisaks on muutunud ka logistika. “Kui vanasti vajasid sadamad nii suurt laopinda kui ka veoautode parklaid, siis nüüd võivad sõidukid tänu infotehnoloogia arengule seista ka Tallinna piiril,” rääkis Novikov. “Näiteks Tallinna ja Helsingi vahel kurseerivate laevade peale- ja mahalaadimine võtab aega vaid 20-30 minutit. Tegelikult ongi arvestatud, et nad kõik tulevad korraga laeva ja laevast välja. Reidi tee foorid arvestavad laevadelt tulevate ja sinna sõitvate autodega – nii ei teki ummikuid.”

Reidi tee asukoht ei ole Novikovi sõnul valitud niisama, vaid just nimelt sadamaga arvestamiseks. “Maailma suurimad sadamad on ennast ümber mõtestamas. Väga suured alad sadamates, eriti kesklinnades üle Euroopa, lähevad tänapäeval ka elamuehituse alla. Võtame näiteks kogu Kopenhaageni endise sadamaala jõe ääres. See on tegelikult uus elukeskkond. Ka Tallinnas on see omapära, ja siingi muudab kogu sadamaala oma ilmet. Kogu meie mereäär saab lähiaastatel olema selline ehitustander.  Nagu ikka – ehituse ajal eriti mugav ei ole, aga ilma ehitamata ka midagi uut luua ei saa. Ma arvan, et nelja-viie aasta pärast on Tallinna mereäär täiesti teistsugune, see muutub reaalselt tõmbekeskuseks.”

Novikov ütles, et üldiselt nihkub aktiivne elu praegusest veel rohkem mere äärde: “Selle tingib suuresti ka tõsiasi, et kogu mereäär on loogiliselt ja mugavalt valmis ehitatud alates Russalkast kuni Noblessneri ja Lennusadamani.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.