"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Koroona pani karantiini kaks TÜ kliinikumi osakonda (0)
20. jaanuar 2021
Rene Suurkaev/ Foto on illustreeriv

"Koroonatest ei näidanud valesti, vaid viiruse kontsentratsioon ei olnud patsientide organismis veel selline, et oleks positiivset märki näidanud. Tegelikult olid nad aga viirusekandjad," selgitas Tartu ülikooli kliinikumi kriisikomisjoni juht Joel Starkopf.

Koroona pääses Tartu ülikooli (TÜ) kliinikumi kahte kirurgilise profiiliga osakonda, mille töötajad ja patsiendid lähevad karantiini, tagatud on vaid erakorralised operatsioonid, vahendas BNS Tartu Postimeest. 

Kahest osakonnast saadeti karantiini ligi 70 töötajat ja eraldati kümmekond patsienti. Mõlemas osakonnas on plaaniliste haigete operatsioonid selleks nädalaks katkestatud ning peaksid jätkuma tuleval esmaspäeval, rääkis Starkopf. Neilt võeti koroonaproov, need olid negatiivsed, kuid kolm-neli päeva hiljem ilmnesid patsientidel koroonasümptomid.

Uue proovi järgi osutusid patsiendid koroonapositiivseteks. Et esimese analüüsi vastus osutus negatiivseks, oli Starkopfi sõnul igati korrektne. “Koroonatest ei näidanud valesti, vaid viiruse kontsentratsioon ei olnud patsientide organismis veel selline, et oleks positiivset märki näidanud. Tegelikult olid nad aga viirusekandjad,” selgitas ta.

“Koroona on üks kaval bioloogiline relv, millega me vastamisi seisame,” sõnas Starkopf. “See on paratamatu olukord, mida on nii Eesti kui ka välismaa haiglates ette tulnud.”

Starkopfi sõnul peaks lähitulevikus haigla töötajaid selliste olukordade eest kaitsma vaktsineerimine. “Paraku ei ole me piiratud vaktsiinikoguse tõttu vaktsineerimisega nii kaugele jõudnud,” ütles Starkopf.

Enamik kliinikumi töötajaid on saanud vaid esimese vaktsiinidoosi. Teise doosiga vaktsineerimine algas eile, 21 päeva pärast esimese doosi süsti. Praegu pole ühelgi lähikontaktsel kliinikumi töötajal ega patsiendil koroonat tuvastatud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.