"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Nõmmel kõrvalteedel ja tänavatel kloriidi ei kasutata (0)
20. jaanuar 2021
Ilja Matusihis/ Foto on illustreeriv

"Kloriide me kõrvaltänavate libeduse tõrjeks ei kasuta vaid ainult sellistel magistraalidel nagu Vabaduse pst, Kadaka pst, Pärnu mnt ja Männiku tee," sõnas Nõmme linnaosavanem Grete Šillis.

Et vähendada kloriidi kasutamist libedusetõrjeks panustab Nõmme linnaosa graniitsõlmete kasutamisele kõigil kõrvalteedel ja tänavatel. 825 kinnistut on saanud selleks otstarbeks sõelmeid, mis teeb kokku rohkem kui 28 tonni purustatud graniiti.  

Järgnevateks päevadeks prognoosib ilmateade plusskraade ja vihma, mis omakorda katab tänavad jääga ja toob endaga kaasa kukkumisohu. Nõmme linnaosa vanema Grete Šillisi sõnul kasutavad nad linnaosa tänavatel ja kõnniteedel libeduse tõrjeks graniitsõelmeid. “Kloriide me kõrvaltänavate libeduse tõrjeks ei kasuta vaid ainult sellistel magistraalidel nagu Vabaduse pst, Kadaka pst, Pärnu mnt ja Männiku tee,” ütles ta. 

Kokku on graniitsõelmeid viidud 825 kinnistule. Nendest 402 on korteriühistud. Kokku kohale toimetatud 28,175 tonni libedusetõrjeks mõeldud graniitsõelmeid.

Detsembris ja jaanuaris on kõrvaltänavatele libedusetõrjeks sõelmeid puistatud rohkem kui 45 tonni. 

Lumekoristusest rääkides ütles Šillis, et tänavate puhastamisel lähtuvad nad piirkonnale kehtestatud hooldusintensiivsusest. Nõmme kõrvaltänavad loetakse teise kategooria hooldusintensiivsuse alla.

Kuus masinat

“Sellest lähtudes peab lumetõrje olema teostatud 12 tunni jooksul peale lumesaju algust. Väiksemate lumesadude korral, kui sadanud lumekihi paksus jääb alla 8 cm, ei tekki seadusest tulenevat nõuet lumetõrje töödeks,” rääkis Šillis. Ta lisas, et kui on ette näha suuremat lumesaju perioodi, ei jääda ootama 8 cm paksust lumekihti, vaid alustatakse töödega viivitamata, kui on sadanud 4 cm. Nõmme kõrvaltänavatel töötab kokku kuus masinat. Lisaks sellele on piirkonnas Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti hoolduses olevaid magistraaliteid hooldavad sõidukid. 

Šillisi sõnul on Nõmme linnaosa kõrvaltänavate puhastamise leping riigihanke tulemusel sõlmitud ettevõttega Tallinna Kommunaalteenused OÜ. Töövõtuleping on sõlmitud viieks aastaks, milles tänavate hoolduse aastane eelarve maksumus kokku koos käibemaksuga on 349 427.00 eurot.   

Lumekoristusega seotud probleemidest saab teada anda: Nõmme Linnaosa Valitsuse Teeninduse ja teabetalituse telefonil 645 7333 või saates meili aadressile: nomme@tallinnlv.ee. 

Puuduste kohta saab infot saata ka lepingupartnerile: Tallinna Kommunaalteenused OÜ telefonil 621 7720 või e-kirja teel info@talkom.ee. Hooldaja dispetšer vastab kõnedele 24/7.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.