"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna Kunstihoones on tänasest avatud Flo Kasearu suurnäitus naistevastasest koduvägivallast (0)
20. jaanuar 2021

Mis tegelikult toimub suletud uste taga? Miks on tänaval turvalisem kui kodus? Kuidas õigustab oma tegusid iga neljas vägivallatsejast Eesti mees? Kuidas vägivalda enda ümber ära tunda ja selle vastu abi saada?

Tallinna Kunstihoones on valminud meie kaasaegse kunsti ühe olulisema looja Flo Kasearu seni suurim isikunäitus „Elust välja lõigatud“, mis keskendub naiste vastu suunatud koduvägivalla kui ühiskonda lõhkuva ja ränkade mõjudega sotsiaalse probleemi mõtestamisele.

Pidulik avamissündmus toimub virtuaalselt 27. jaanuaril kell 17 Tallinna Kunstihoone virtuaalnäituste platvormil. Avamissündmust saab vaadata zoom’i keskkonna vahendusel siin ning Tallinna Kunstihoone Facebook’i lehel

Flo Kasearu kunst on mänguline, väljakutsuv ja kontseptuaalne. Oma loomingus ühiskonnaolusid laiemalt uuriv kunstnik on viimastel aastatel tähelepanu juhtinud just naiste rollile. „Elust välja lõigatud“, Kasearu seni suurim isikunäitus, on pika protsessi tulemus. Kaua maha vaikitud ja tabuks peetud probleemist on Eestis viimastel aastatel aina rohkem avalikult räägitud, siiski on see endiselt terav.

Kasearu huvi ei ole tekkinud hiljuti ega ajendatud pelgalt solidaarsustundest, vaid tal on sellega isiklik side. Aastal 2009 avas kunstniku ema Margo Orupõld naiste tugikeskuse Pärnus. Loominguliste töötubade ja kunstiprojektide kaudu on Kasearu aastate jooksul kokku puutunud Pärnu varjupaigas eri ajal elanud ja sealt abi saanud naistega.

Kunstihoone avarates saalides üles seatud näitus on jagatud otsekui peatükkideks, mis järgivad vägivallaohvrite püüdlusi, et järk-järgult iseseisvaks muutuda ja jõhker partner hüljata. Kasearu oskab meie kõigi tähelepanu suunata, õigeid nuppe vajutada ja seega pakkuda abistavaid lahendusi ning näidata, et mõnikord toimib teraapia hoopis huumori ja naeru kaudu.

„Kasearu kuulub Eesti noorte kunstnike põlvkonda, kes kogesid võimu teisenemist bipolaarse maailmakorra lagunemise järel. Eesti murranguid käsitledes on kunstnikku huvitanud ennekõike muudatused isiklikus ja avalikus elus ning nende laiem mõju. Viimastel aastatel on ta juhtinud tähelepanu just naiste rollile ühiskonnas,“ ütleb näituse kuraator Cathrin Mayer. „Tööga „Privaatsuse sooviavalduse ilmestamine“ (2016) korraldas Kasearu teatris NO99 performance’i ränga koduvägivalla all kannatanud naistega. Kahe tunni jooksul lugesid naised publikule ette oma kohtuasjad. Kunstniku esimene suur isikunäitus tegeleb koduvägivalla küsimusega süvitsi, uurides selle eri külgi, ja pöörab pilgu rõhuvast suhtest vabaks murdmise ning iseseisvuse taastamise teekonnale.“

Näitust saadab haridusprogramm „Suurused ja suhted“, mis on kohaldatav eri vanusegruppidele eesti, inglise või vene keeles ning mida on võimalik läbi viia nii näitusesaalis kui ka virtuaalnäituste platvormil zoom’i vahendusel. Registreerumine aadressil publik@kunstihoone.ee.

Flo Kasearu seob oma loomingus tegevuskunsti video, foto, maali ja installatsiooniga. Tema tööd on uurimuslikud, lahates probleeme rohujuure tasandil ja tegeldes selliste küsimustega nagu vabadus, patriotism ja rahvuslus, koduvägivald ning ühiskondliku ja isikliku ruumi vastandused. Ta on õppinud Eesti Kunstiakadeemias maalikunsti ja fotograafiat ning on omanimelise Tallinnas asuva majamuuseumi asutaja. Viimased näitused: „Basic Pride“, Galerie Klubnovna, Praha (2018), „Varjupaiga festival“, Pärnu Naiste Tugikeskus (2018), „Aia auk“, Temnikova & Kasela galerii (2018).

Cathrin Mayer on Grazis Austrias hiljuti avatud Kunsthalle Steiermarki kuraator. Aastatel 2015–2018 töötas ta Berliini KW Kaasaegse Kunsti Instituudis assistendina ning aastatel 2018–2020 samas kuraatorina, esitledes muu hulgas Anna Daučíková, Kris Lemsalu ja Evelyn Taocheng Wangi isikunäitusi. Koos Maurin Dietrichiga on Mayer „Pogo Bar’i“ raames käima lükanud uue, just KW jaoks välja töötatud tegevuskunstiprogrammi. Lisaks kuraatoritööle juhatab Mayer korrapäraselt kursusi ja seminare Berliini Kunstiülikoolis ja mujal ning toimetab praegu kahte raamatut, mis ilmuvad koostöös kirjastusega Sternberg Press.

Toetajad: Eesti Kultuurkapital, Kultuuriministeerium, Eesti Kunstnike Liit, AkzoNobel, Kiili Betoon, Floorin, Hortes, Lilleekspert.

Täname: Pärnu naiste tugikeskus, Vint Narro, Tõnu Narro, Heneliis Notton, Kaia Jaanson, Alis Raudsepp, Johanna.
 
Tallinna Kunstihoone (Vabaduse väljak 8, Tallinn) on avatud kolmapäevast pühapäevani kl 11–18, sissepääs 4 € / 8 € / 12 €.
 
SA Kunstihoone on kaasaegse kunsti asutus, mille näituseprogrammi näeb kolmes galeriis Tallinna keskväljakul: Tallinna Kunstihoones ning samas lähedal asuvates Linnagaleriis ja Kunstihoone galeriis.
 
www.kunstihoone.ee
www.facebook.com/TallinnaKunstihoone/
www.instagram.com/tallinnarthall/
 
Rohkem infot
Sirli Oot
sirli@kunstihoone.ee
+372 58736841

Tule Kunstihoonesse, kunst avardab maailma!
 
Loe ja kuula näituse digitaalset giidiDIGIGIID.EE

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.