"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Värbamisekspert selgitab: mida tähendab enda töötajate hoidmine? (0)
20. jaanuar 2021
Riina Vaikmaa

"Paljud inimesed lahkuvad töökohtadelt, sest juhid ei suuda vastu võtta otsuseid," selgitas värbamisekspert Ketlin Kasak.

Human Resources Solutionsi juht ja värbamisekspert Ketlin Kasak, kes on 12 aastat töötanud personalitöö valdkonnas selgitab, et kõige olulisem on hoida enda olemasolevat meeskonda. Ta soovitab tänada oma inimesi kõige ootamatul ajal ja rõhutab, et preemia ei pea olema rahaline. Ta jagab oma kogemusi, kuidas juht saab välja näidata, et hoiab oma meeskonda.

Juhi oma emotsioone

Juhi enda emotsionaalne intelligentsus on ülioluline, emotsioone peab oskama hoida tasakaalus ning keegi ei tohiks liiga saada kellegi emotsioonide tõttu. Kui tahame oma inimesi hoida, on ülioluline, kuidas toimetame oma emotsioonidega.

Ole piisavalt helde, aga ka piisavalt range

Tähtis on ka see, et tasub olla piisavas koguses helde ja piisavas koguses range. Kui inimesed saavad liiga lihtsalt tööle ja peavad ise mõtlema, et kas teevad õigesti või valesti, pole kindlat jalgealust, tahaksid nad, et juht annaks neile päris tagasisidet. Tuleb ka ette, et inimesed lahkuvad ettevõttest, sest juht on liiga range. Peab olema tasakaal ning olema piisavas koguses range õige ajal.

Võta oma inimeste jaoks aega ja õpi neid tundma

Pole vahet, kas on suur või väike ettevõte, töökoormus on juhtidel üldiselt väga kõrge. Aga siiski peab leidma aega, et oma inimesi tundma õppida ning varuda nende jaoks aega. Kui juba suhtled ja räägid inimesega, pane telefon hääletu peale ja keskendu inimesele. On oluline, et inimene tunneb, et oled temaga 100% kohal. On hästi tunnetatav, kui ei ole ja mõtled teisi mõtteid. 

Anna tagasisidet oskuslikult

Kindlapeale peab tagasisidet andma, aga seda oskuslikult, nii positiivse kui negatiivse puhul. Eriti oluline on see nendega, kes hästi kriitikat vastu ei võta. Peab inimesi hästi tundma, et teada, kuidas neile tagasisidet anda.

Planeeri oma tööaega

Inimesed hindavad, kui juht planeerib oma tööaega ja annab sellest neile teada. See aitab hoida fookust. Kui fookus on paigal ja tead, kuhu poole tahad liikuda, on lihtsam oma elu planeerida. Paljudel aladel küll öeldakse, et planeerida pole võimalik, aga kindlasti on seda võimalik teha kasvõi osaliselt.

Arenda ennast pidevalt

Kui juht arendab end, tekib meeskonnal tema vastu suurem austus. Seda on kohe näha, kui juht on jälle juurde õppinud ja tahab edasi minna. Inimeste jaoks on see inspireeriv ja edasiminek üldiselt inimestele meeldib.

Julge vastu võtta otsuseid

Paljud inimesed lahkuvad töökohtadelt, sest juhid ei suuda vastu võtta otsuseid.

Näiteks kui on meeskonnas inimene, kes on mugavustsoonis ning teised peavad tema töö ära tegema. Kui sellisel juhul juht otsust vastu ei võta, lahkuvad suuremad töötegijad meeskonnast.

Mõista oma inimeste töö sisu

Inimesed võivad ärrituda, kui juht ei mõista nende töö sisu ja nõuab ebamõistlikke asju. Sel juhul ei mõista ka juht, kuidas inimene end töökohal tunneb. Oluline on aru saada, mida inimesed oma alal teevad, ka siis, kui juht ei ole ise selle ala inimene.

Hoia terve meeskonna fookust

Juhi töö on pidevalt meeskonna fookust hoida. See on väga raske, aga võimalik.  Inimestel tekib fookust hoides austus ning see aitab neil paremini tööd planeerida. Nagu ütleb John Maxwell: õiged juhid tulevad välja rasketel aegadel, kus on vaja teha raskeid otsuseid.

Julge vabandust paluda, kui oled eksinud

Juht on inimene nagu teisedki ning juhina on õigus teha vigu. Kui oled millegagi eksinud, palu vabandust. Sellega tõuseb ka austus juhi vastu, kui ta oskab meeskonna ees vabandust paluda. 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.