"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Bussitransport jõuab esmakordselt Kopli liinideni (0)
21. jaanuar 2021
Mats Õun

"Ma arvan, et 1. veebruar on Põhja-Tallinna ja eriti Kopli ja Kopli liinide piirkonna jaoks ajaloos murranguline hetk. Me räägime sageli, et Põhja-Tallinnas on suured ummikud, meil on liiga palju autosid ja need ei mahu kitsastele tänavatele ära. Ühistranspordi võrgu laiendamine aitab seda probleemi lahendada,“ ütles Põhja-Tallinna linnaosa vanem Peeter Järvelaid.

Alates 1. veebruarist hakkab bussiliin number 73 sõitma mööda Maleva tänavat kuni Kopli liinideni, võimaldades tasuta ühistranspordiga mugavalt koduni liigelda kõigil sealsetel inimestel, kellel see võimalus seni puudus. Lisaks vähendab bussitranspordi võimaluse tekkimine liikluskoormust nii konkreetses piirkonnas kui Põhja-Tallinnas laiemalt.

“See on hea väga mitmes mõttes – esiteks juba siin elavatele inimestele, kes lülitatakse Tallinna avaliku transpordi võrku. Seni olid nad küll Tallinna linna osa, aga teenust tarbida ei saanud. kui tasuta transport sõidab koduukseni, on inimese ees reaalne valik – kas ta hakkab oma autot käivitama või astub kolm sammu ja läheb bussi peale. See on ülioluline,“ nentis Järvelaid.

Peatselt avatakse aadressil Maleva 18 seenioride maja, mille 80 korteris leiavad endale mugava kodu linna pensionärid. Kuna seenioridel enamasti autot pole või ei ole nad enam suutelised autoga liiklema, on bussiliin ka nende jaoks äärmiselt oluline.

“Need inimesed saavad ise hakkama ja nüüd on neil suurepärane võimalus tänu bussiliinile käia poes või kultuuri tarbimas ja mugavalt elukohta tagasi tulla. Saime seda õnneks nii ajatada, et selleks ajaks, kui seenioride maja avatakse, on ka see bussiliin juba olemas.“ 

“Kui vaadata Põhja-Tallinna arengut, siis kunagi oli siin väga palju pendelrännet – hommikul tööle ja õhtul tagasi. Vahepeal oli seisak, aga nüüd me näeme, et see olukord on hakanud taastuma. Küll teisel moel, aga inimesed hakkavad siia tegelikult tagasi tulema,“ ütles abilinnapea Andrei Novikov.

“Kõige olulisem on see, et kui kusagil tekib uus elukeskkond ja kriitiline mass inimesi, on meil võimalik käiku panna ka buss. Kompleksne elukeskkond tähendabki seda, et on olemas ühistransport ja erinevad teenused,“ lisas Novikov, kelle sõnul on Kopli liinide detailplaneeringus ette nähtud nii kool kui kauplus.

Abilinnapea sõnul tähendab bussiliini tulek ka seda, et Maleva tänava hoolduskategooria tuleb tõsta esimesse kategooriasse, teisisõnu hakkab lumekoristus toimuma prioriteetselt ja edaspidi on vajalik tagada tee puhastamine sisuliselt kuni asfaldini.

Bussi käiku laskmine eeldab suuresti ka Maleva tänava teekatte uuendamist, mida aga talvel teha ei saa. Seetõttu võetakse bussipeatuste jaoks esialgu käiku ajutised lahendused ja pärast teeremonti saavad kõik peatused ka mugavad ja nägusad ootepaviljonid.

“Kindlasti peame ümber vaatama siinsed parkimise reeglid. Vähemalt osaliselt oleme me sunnitud kaotama ära teeäärse parkimise, sest muidu ei ole bussil võimalik siin turvaliselt ja mugavalt liigelda,“ märkis Novikov.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.