"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Lumi ja jää võivad kaasa tuua tuhandetesse eurodesse ulatuva kahju (1)
21. jaanuar 2021
Rene Suurkaev/ Foto on illustreeriv

"Kõige hullemad ongi ilmad, kus kerged plusskraadid külmaga vahelduvad, lumemassid hakkavad sulama ning kõnniteed muutuvad paari tunniga ülimalt libedaks," tõdes Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige ja õigusosakonna juhataja Urmas Mardi.

Ilmajaama andmeil peaks sel reedel talvekülm kohati plusskraadidega asenduma ja lumi sulama hakkama. Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) 
tuletab aga kõigile kinnistuomanikele meelde, et üleliigne lumi, purikad ja jää tuleb katuselt eemalda ning hoolitseda libedusetõrje eest nii kinnistul kui ka piirnevatel kõnniteedel.

“Kõige hullemad ongi ilmad, kus kerged plusskraadid külmaga vahelduvad, lumemassid hakkavad sulama ning kõnniteed muutuvad paari tunniga ülimalt libedaks. Juba märg lumekiht paksusega 0,3 meetrit võib katusele saatuslikuks saada, seega tuleb katus hoida üleliigsest lumest vaba. Paraku kipub aga olema pigem nii, et lume, jääpurikate ja libedusetõrjesse suhtuvad leigelt nii korteriomanikud kui ka väheteadlikud ühistujuhid – arvatakse, et meie maja juures pole ju kunagi midagi juhtunud, küllap ei juhtu ka nüüd,” nendib Mardi.

Ta rõhutab, et olukord on siiski väga tõsine – libeduse ning katuselt langenud lume ja jää tõttu toimunud õnnetused on varasemalt kohtusse jõudnud ning summad, mis ohvritele maksta tuleb, olnud suured. Kehtiv korteriomandi- ja korteriühistuseadus tõi kaasa veel ühe väga olulise muudatuse: seaduse kohaselt kehtib korteriomandist tuleneva nõude korral korteriomanike ühine vastutus. “Näiteks lumise ja libeda kõnnitee või räästast kukkunud jääpurikate tõttu toimunud õnnetuse korral vastub korteriühistu ehk siis kõik korteriomanikud,” selgitas Mardi.

“Seadus ütleb, et isik, kellel on samal alusel kõigi korteriomanike vastu korteriomandist tulenev nõue, mille kohta seadus näeb ette solidaarkohustuse, peab selle esitama korteriühistu vastu,” märkis Mardi. “Kui nõude rahuldamine ei ole kehtiva majanduskava ja reservide juures võimalik, peab korteriühistu juhatus koostama uue majanduskava ja kutsuma kokku korteriomanike üldkoosoleku selle kehtestamiseks.”

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

temaatik
21. jaan. 2021 21:22
https://www.if.ee/ifist/uudiskiri/oktoober-2017/kindlustuse-puudumine-voib-korteriuhistule-kulukaks-osutuda Korteriühistu hoonekindlustus kaitseb neid hoone ühiseid osasid, mis tavalise kodukindlustuse kaitse alla ei kuulu. Nendeks on kortermaja katus, välisseinad, koridorid, kelder, kommunikatsioonid, tehnosüsteemid jt korterelamu ühised osad. Samuti on kindlustatud korterite rõdud, välisuksed, radiaatorid ning aknad. Korteriühistu vastutuskindlustus hõlmab ehitise omaniku vastutust hoone ja selle juurde kuuluva maatüki ohutuse eest. Kindlustusjuhtumiks on näiteks olukord, kui ühistu maatükil olev puu kukub tänaval parkinud sõidukile või kui jalakäija kukub libedal liivatamata kõnniteel ja vigastab ennast. Kahju juhtudes on kannatanul õigus nõuda, et ühistu kahju kinni maksaks. Vastutuskindlustuse lepingu alusel kannab need kulud kindlustuseandja. https://www.salva.ee/et/kindlustus/vastutuskindlustus/korterelamu-vastutuskindlustus Korterelamu vastutuskindlustus kaitseb korterelamu juhatust ning seeläbi kõiki korteriomanikke kolmandate isikute poolt esitatud nõuete eest, mis on seotud korterelamu tegemiste või tegemata jätmistest põhjustatud kahjuga. Liivamata kõnnitee tõttu libastuv möödakäija, katuselt ootamatult kukkuv jääkamakas, hoovis parkivatele autodele langenud suurem puuoks – need on vaid mõningad näited olukordadest, millest tekkinud kahjunõudeid aitab hüvitada korterelamu vastutuskindlustus.