"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Biden ametivannutamise kõnes: see on demokraatia päev (7)
21. jaanuar 2021
Scanpix

"Siin me seisame, vaid päevad pärast seda kui mässuline jõuk arvas, et suudab meid sellelt pühalt pinnalt minema ajada," sõnas USA vastne president Joe Biden. "Seda ei juhtunud, seda ei juhtu kunagi, ei täna, ei homme. Mitte kunagi." President tõotas alistada poliitilise äärmusluse ja kodumaise terrorismi.

Biden kutsus oma ametissevannutamisele järgnenud kõnes üles ühtsusele, hoiatades eesseisvate keeruliste väljakutsete eest, vahendas BNS. “See on Ameerika päev, see on demokraatia päev. Ajaloo ja lootuse päev,” lausus ta Kapitooliumi trepil.

Ajal, mil Ühendriigid seisavad silmitsi koroonaviiruse pandeemia ja sügavate poliitiliste lõhedega, manitses Biden, et “väljakutsetega toimetulekuks on vaja nii palju enamat kui sõnu, vaja on kõige tabamatumat kõigist asjadest demokraatias, ühtsust”.

“Täna, sel jaanuarikuu päeval, pühendan ma sellele kogu oma hinge: tuua Ameerika kokku, ühendada meie rahvas, ühendada meie riik, ja ma palun igal ameeriklasel minuga selles ühineda,” lausus 46. USA president.

“See on meie jaoks ajalooline kriisi ja väljakutse hetk. Tee edasi on läbi ühtsuse ja me peame tõusma selle hetke kõrgusele Ameerika Ühendriikidena.”

Oma 21-minutises kõnes tõi Biden välja eelseisvad väljakutsed. “Meil on vaja kogu oma väge… et pidada vastu sellele süngele talvele. Me läheneme sellele, mis võib olla kõige raskem ja surmavam viiruseperiood,” lausus ta, kutsudes ameeriklasi “seisma lõpuks ometi sellele pandeemiale vastu ühtse rahvana”.

Biden kõneles Kapitooliumi trepil, kus veel kaks nädalat tagasi puhkes Ameerika lähiajaloos enneolematu vägivald, kui Trumpist innustatud mässulised tungisid kongressihoonesse. Tormijooksus hukkus viis inimest ja see raputas sügavalt Ameerika demokraatia südant.

“Siin me seisame, vaid päevad pärast seda kui mässuline jõuk arvas, et suudab meid sellelt pühalt pinnalt minema ajada,” ütles Biden.

“Seda ei juhtunud, seda ei juhtu kunagi, ei täna, ei homme. Mitte kunagi.”

President tõotas alistada poliitilise äärmusluse ja kodumaise terrorismi.

Ühendriigid seisavad silmitsi “poliitilise ekstremismi, valgete ülemvõimu toetajate, kodumaise terrorismi tõusuga, millele me peame vastu seisma, ning me alistame need”, lausus ta oma esimeses kõnes riigipeana. 

Ta kutsus Ühendriike ka “tõrjuma kultuuri, milles fakte manipuleeritakse”.

“Me peame lõpetama selle tsiviliseerimatu sõja omavahel, mis seab vastamisi punase ja sinise, maapiirkonnad ja linnad ning konservatiivid ja liberaalid. Saame seda teha, kui avame oma hinge, ja ei tee südameid kõvaks, vaid näitame üles pisut sallivust ja alandlikkust ning oleme valmis asetama ennast teise inimese olukorda,” jätkas Biden.

“Koos kirjutame uue Ameerika loo lootusest. Mitte hirmust, lõhestumisest ja pimedusest, vaid ühtsusest ja valgusest. Lugu sündsusest ja väärikusest, armastusest ja tervenemisest ning headusest,” lisas värske president.

Kommentaarid (7)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

ehhee
26. jaan. 2021 17:56
https://en.wikipedia.org/wiki/Friendly_Fascism_(book) http://www.thirdworldtraveler.com/Fascism/Friendly_Fascism_BGross.html
kilekott
24. jaan. 2021 19:37
https://arileht.delfi.ee/artikkel/92347471/rekordiline-hulk-tundmata-paritolu-annetusi-aitas-sillutada-joe-bideni-teed-valgesse-majja
prantslane
24. jaan. 2021 12:07
https://objektiiv.ee/mihhail-veller-nii-keedetakse-konni-ehk-voimuhaaramise-tehnika/
tifa
23. jaan. 2021 21:01
https://uueduudised.ee/uudis/maailm/oma-tegevusega-bideni-voimule-aidanud-antifa-ei-kavatse-talle-alluda/
kamraad
23. jaan. 2021 12:39
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/92320945/oravate-mottekoht-louis-freeh-on-usa-uue-presidendi-peresober Reformierakonna liikmed on viimasel poolel aastal süüdistanud Louis Freeh’d nii Venemaa mõjuagendiks olemises kui ka muudes pattudes. Samas koalitsioonilepet tehes tasub neil arvestada tõsiasjaga, mida Eesti meedia pole siiani avastanud ega välisministeeriumi taustamemo märkinud. Nimelt on Freeh värske USA presidendi Joe Bideni pikaaegne peresõber.
hea algatus
23. jaan. 2021 11:49
https://www.eesti.ca/usa-illinoisi-osariigi-demokraadid-soovivad-ara-kaotada-ajaloo-opetamise-objektiiv/article56850 USA Illinoisi osariigi demokraadid soovivad ära kaotada ajaloo õpetamise.
lugeja
21. jaan. 2021 20:46
https://www.eesti.ca/must-paev-usa-ja-maailma-ajaloos/article57875