"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Katuselt langenud lume ja jää tõttu toimunud õnnetused toovad suured kahjunõuded (1)
21. jaanuar 2021
Ilja Matusihis

"Väga-väga oluline on vaadata üle katused, et liigne lumi oleks ära lükatud, sest lume raskusega võib tekkida probleeme kandekonstruktsioonidele ja muidugi meie ilmastiku puhul on kõige suurem mure jääpurikad," hoiatas Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi

 

Ilmajaama andmeil peaks sel reedel talvekülm kohati plusskraadidega asenduma ja lumi sulama hakkama. Kõige hullemad ongi ilmad, kus kerged plusskraadid külmaga vahelduvad, lumemass hakkab sulama ning kõnniteed muutuvad paari tunniga ülimalt libedaks.

Juba märg lumekiht paksusega 0,3 meetrit võib katusele saatuslikuks saada. Libeduse ning katuselt langenud lume ja jää tõttu toimunud õnnetused on varasemalt kohtusse jõudnud ning summad, mis ohvritele maksta tuleb, olnud suured. Vastutab korteriühistu või töö tegemata jätnud firma, kuid puudutatud on ka korteriomanikud.

“Korteriomanik on ju tegelikult korteriühistu liige ja ega see ühistu ju kuskilt mujalt seda raha ei saa. Juhul, kui kahju tekib, siis on see seotud ikka korteriomanikega, kes maksavad korteriühistule. Kui korteriühistu peab nüüd kahju välja maksma, siis see on konkreetselt seotud selle maja korteriomanikega. Korteriomanik vastutab korteriühistu kaudu,” selgitas Urmas Mardi

Energia ja Tuisu tänaval majahaldamistega toimetav krapsakas proua on kokku puutunud kahjunõude esitamisega, mis tehti just katuselt koristamata lume pärast

“Jah, selline lugu on olnud Tuisu tänav number 5 majaga, kus lumi kukkus alla, kuigi meil olid sildid, hoiatused ja tõkked välja pandud. Lumi ikkagi kukkus otse auto peale. Me saime kahjunõude, kuid seetõttu, et korteriomanik oli teadlik, kõik hoiatused olid korrektselt paigaldatud, tuli tal kahjunõudest loobuda. Kindlasti peaks jälgima, et katusel ei oleks rippuvat lund ja jääpurikaid ja kindlasti peaks olema igapäevaselt tehtud libedusetõrje,” lausus Järve piirkonna korterelamute haldur Lea Nõuakas

 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

temaatik
21. jaan. 2021 20:40
https://www.if.ee/ifist/uudiskiri/oktoober-2017/kindlustuse-puudumine-voib-korteriuhistule-kulukaks-osutuda Korteriühistu hoonekindlustus kaitseb neid hoone ühiseid osasid, mis tavalise kodukindlustuse kaitse alla ei kuulu. Nendeks on kortermaja katus, välisseinad, koridorid, kelder, kommunikatsioonid, tehnosüsteemid jt korterelamu ühised osad. Samuti on kindlustatud korterite rõdud, välisuksed, radiaatorid ning aknad. Korteriühistu vastutuskindlustus hõlmab ehitise omaniku vastutust hoone ja selle juurde kuuluva maatüki ohutuse eest. Kindlustusjuhtumiks on näiteks olukord, kui ühistu maatükil olev puu kukub tänaval parkinud sõidukile või kui jalakäija kukub libedal liivatamata kõnniteel ja vigastab ennast. Kahju juhtudes on kannatanul õigus nõuda, et ühistu kahju kinni maksaks. Vastutuskindlustuse lepingu alusel kannab need kulud kindlustuseandja. https://www.salva.ee/et/kindlustus/vastutuskindlustus/korterelamu-vastutuskindlustus Korterelamu vastutuskindlustus kaitseb korterelamu juhatust ning seeläbi kõiki korteriomanikke kolmandate isikute poolt esitatud nõuete eest, mis on seotud korterelamu tegemiste või tegemata jätmistest põhjustatud kahjuga. Liivamata kõnnitee tõttu libastuv möödakäija, katuselt ootamatult kukkuv jääkamakas, hoovis parkivatele autodele langenud suurem puuoks – need on vaid mõningad näited olukordadest, millest tekkinud kahjunõudeid aitab hüvitada korterelamu vastutuskindlustus.