"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Valitsus kinnitas soovi viia läbi Estonia huku täiendav uurimine (0)
21. jaanuar 2021
Mats Õun

Valitsus kinnitas neljapäeval Eesti riigi kindlat soovi viia läbi reisiparvlaeva Estonia huku täiendav uurimine. Välisminister Urmas Reinsalu lisas päevakorda parvlaeval Estonia hukkunute omaste pöördumise. Valitsus võttis vastu protokollilise otsuse, milles kinnitati üle valitsuse seisukohad parvlaev Estonia hukkumise küsimuses uurimise läbiviimise kohta.

Valitsus peab jätkuvalt vajalikuks igakülgse uurimise läbiviimist, uurimine peab olema läbipaistev, usaldusväärne, sõltumatu ja esindusorganisatsioone kaasav.  Uurimise läbiviimisel tuleb teha igakülgset koostööd Soome ja Rootsiga. Riigisekretär sai ülesandeks vastata omaste pöördumisele.

Ratas: olen uhke ka viimase valitsuse üle

Ametit lahkuv peaminister Ratas kinnitas neljapäeval oma viimasel pressibriifil praeguse valitsuse juhina, et on uhke nii oma esimese kui ka teise valitsuse üle. 

“Tahan öelda suur tänu Eesti inimestele, see on olnud suur au ja vastutus,” ütles Ratas. 

Ratase sõnul oli tema jaoks oli väga motiveeriv igal hommikul ärgates küsida, mis on see probleem, mis võiks sellel päeval saada lahenduse, et Eesti inimestel läheks elu paremaks.  

Ratase sõnul on ta lähtunud põhimõttest, et peaminister peab olema kõigi Eesti inimeste valitsusjuht, olenemata sellest, kas tuleb kriitikat või kiidulaulu. 

Ratase sõnul ei soovi ta kindlasti viimast 20 kuud valitsuse töös maha kriipsutada ning ta on uhke ka oma teise valitsuse üle, kuna tehtud sai väga palju olulisi otsuseid. 

Ratas tänas Isamaad, kellega oli väga sisuline ja tõsine koostöö. Suured tänusõnad läksid Ratase poolt ka Eesti Konservatiivsele Rahvaerakonnale, kellega koos tuli läbi viia suured kärped, et viia riigieelarve tasakaalu. 

Ratas tänas ka tema esimeses valitsuses olnud sotsiaaldemokraate, ühtlasi jagus tänusõnu  ajakirjanike aadressil. 

Välisminister Urmas Reinsalu Isamaast kinnitas, et Eesti diplomaatia käekiri oli lahkuva valitsuse jaoks selge ning Eesti huvid olid üheselt välja toodud. Reinsalu tõstis esile, et Eesti on ÜRO Julgeolekunõukogu aktiivseim liige. 

“Me oleme püstitanud eesmärgi saada Arktika Nõukogu vaatlejaliikmeks, OECD eesistujariigiks ja Julgeolekunõukogu uueks liikmeks 2050. aastal,” märkis Reinsalu, lisades, et eestlased peavad pürgima rahvusvahelisel pinnal kõrgetesse ametitesse

Reinsalu tõstis muuhulgas esile ka Kolme Mere algatust, mida Eesti veab, samuti Valgevene kodanikuühiskonna toetamist. 

Lukas: kultuurielu jäi ka koroonakriisi ajal avatuks

Kultuuriminister Tõnis Lukas tõstis lahkuva valitsuse viimasel pressibriifil esile, et koroonakriisile vaatamata on Eestis kultuurielu avatuna püsinud. 

Lukase sõnul oli pöörane aasta ja seda ka kultuuri valdkonnas. “Asutuste tasandilt tuli probleeme vaadata, ka üksikisikute tasandilt ja vabakutseliste tasandilt ning saime sellega hästi hakkama,” ütles Lukas.

Tema sõnul on eestlased sedavõrd kiindunud oma kultuuriellu, et seda tuli lahti hoida ja seda ongi hoitud nii lahti kui võimalik. “Vajalikud kitsendused on tehtud ja kus on vähegi võimalik, on kultuuri- ja spordielu avatuna hoitud.”

Siinkohal tunnustas Lukas ka kuluurielu korraldajaid, kes on loonud võimalikult turvalise keskkonna. “See on fenomenaalne kogu Euroopas ja loodan, et ka Harju- ja Ida-Virumaa olukord paraneb ja saab ka seal kultuuri- ja spordielu peagi taas lahti teha.”

Lukas tõstis esileka , et valitsus ei ole närutanud Eesti kultuuri toetamisega kriisi ajal. “Et Eesti kultuur väljuks kriisist sama tugevalt, kui ta sinna läks mullu kevadel, on vajalikud toetused ette nähtud,” ütles Lukas, lisades, et raha on kulutatud mõistusega. 

Valitsuse iganeljapäevasel pressikonverentsil osalevad täna peaminister Jüri Ratas, välisminister Urmas Reinsalu ja kultuuriminister Tõnis Lukas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.