"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Vanalinnas avati taas Börsi käik (0)
23. jaanuar 2021
Mats Õun

Vahepealse Börsi käigu sulgemise põhjus oli disain pinkide uuenduskuuri ja Eesti Ajaloomuuseumile kuuluva väravahoone remont.

“Kuna siin eelmise aastaga oli olukord juba läinud, suhteliselt halvaks karniisid kukkusid, oli ohtlik ka inimestele, siis tänu kultuuriministeeriumi lahkele toele saime selle ära remontida, katused korda teha, läbijooksud peatada, karniisid ilusasti terveks, nii et nüüd on seal ilusasti ohutu käia jälle,” rääkis Eesti ajaloomuuseumi direktor Peeter Mauer.

Praegu on Börsi käik läbikäik, kuid keskajal oli see kõrvalasuva Suurgildi hoone kinnine siseõu, kus hoiti tavalist olmeträni. Väravahoone, mis nüüd aga korda tehti, on ajalooliselt tuntud pruudikambri nime all.

“Teises otsas, kus on praegu auk, oli Kilgi viljaait ja selle peal, kus need aknad praegugi paistavad – seal oli pruudikamber. Pärast pulmapidusid viidi pruut ja peigmees sinna puhkama või noh, tegema mida iganes, eksole,” rääkis ajaloomuuseumi vanemteadur Ivar Leimus.

Gildikäik avati linnarahvale tõenäoliselt alles kaheksateistkümnenda sajandi lõpus, kui Suurgildi enda tähtsus hakkas kaduma. Nimi Börsi käik võeti aga kasutusele seoses oksjonite pidamisega Suurgildi hoones.

Börsi käigus on maha pandud ka plaadid ajalooliste daatumitega. Näiteks saab sealt teada, et aastal 1882 võeti Tallinnas kasutusele elekter.

Börsikäik on talvisel ajal linlastele avatud kella seitsmest hommikul kella üheksani õhtul. Nüüd on külastajatele avatud ka Eesti Ajaloomuuseum ise.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.