"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Koroona-aasta piirangud hoidsid ära hulga õnnetusi (0)
25. jaanuar 2021
Rene Suurkaev/ Foto on illustreeriv

"Viirusest tingitud eriolukord sundis inimesed paiksemaks, reisiti väga vähe ning ei külastatud meelelahutusasutusi. Kuna ka tänavad olid tühjemad, siis liiklusõnnetusi oli harvem," tõdes Salva Kindlustuse kindlustusdirektor Urmas Kivirüüt.

Salva Kindlustus abistas möödunud aastal oma kliente kokku 9458 korral kogusummas 10,8 miljonit eurot. Eelnevate aastatega võrreldes oli kahjujuhtumeid vähem praktiliselt kõikides valdkondades – liiklusõnnetustest kuni eriti tugevalt kukkunud reisikindlustuseni.

Kivirüüt märkis, et kui tavapäraselt on kindlustuskahjud olnud püsivas tõusus, siis möödunud aasta oli täiesti teistsugune. “Viirusest tingitud eriolukord sundis inimesed paiksemaks, reisiti väga vähe ning ei külastatud meelelahutusasutusi. Kuna ka tänavad olid tühjemad, siis liiklusõnnetusi oli harvem. Möödunud aastal maksime liikluskindlustuse kahjusid välja ligi 10% protsenti eelnevast aastast vähem,” lausus Kivirüüt. 

Kokku maksis Salva 2020. aastal kindlustuskahjudena välja 10,8 miljonit eurot, mis on 2019. aastaga võrreldes ligi 16% langust. Kuna teadmatus muutis inimesed rahaliselt ettevaatlikuks, siis klientide tehtud kindlustusmaksete summa langes veelgi rohkem ehk ligi 20%. Kivirüüt märkis, et kindlustuse pealt kokku hoidmist peab aga väga põhjalikult läbi mõtlema. “Kui reisima ei lähe, siis pole tõesti mõtet reisikindlustust võtta, aga kui maja maha põleb ja kindlustus on puudu, siis ei tasu see kokkuhoid kindlasti ära,” märkis Kivirüüt.

Kõige keerulisem aeg oli aasta esimeses pooles just reisikindlustuse osas, kus ära jäänud reiside tõttu tõusis Salva poolt välja makstud reisikahjude summa ligi 40%, misjärel see aga tugevalt kukkus. Juunist hakkas Salva reisikindlustusega katma ka otseselt Covid-viirusest tulenevaid kahjusid nii tervisekindlustuse kui ka reisitõrke alt. 

“Aasta teises pooles, eriti just juulis ja oktoobris, oli omajagu palju tormide tekitatud kahjusid. Eripärasemateks juhtumiteks oli möödunud aastal ka meediasse jõudnud lood pangaautomaatidesse murdmistest, mille käigus lõhuti ja lasti õhku ümbritsevat hoonet ning ekstreemsemad autode rüüstamised. Mitmel korral tehti kallimad sõidukid väärtuslikest varuosadest täiesti tühjaks. Isegi rool viidi kaasa,” märkis Kivirüüt. 

2020. aasta suurimad kahjud tekkisid tavapäraselt suurtest põlengutest nii ettevõtetes kui ka elumajades. Ainuüksi põlengute kahjud moodustasid üle 800 000 euro. 

Möödunud aastal kogus Salva kindlustusmakseid 19,3 miljonit eurot ning tegi väljamakseid 10,8 miljoni euro eest. Liikluskahjusid hüvitas Salva oma klientidele 4 miljoni euro ulatuses,  kaskokindlustuse hüvitisteks läks ligi 2,9 miljonit eurot. 

Reisikindlustuse hüvitised ulatusid läinud aastal ligi 600 000 euroni, mis tähendab eelneva aasta võrreldes langust 29%.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.