"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Narkolembus viis kohtupinki tuntud Eesti noored (1)
25. jaanuar 2021
Rene Suurkaev/ Foto on illustreeriv

"Üürikese rahalise kasu nimel rikuti elud paljudel noortel inimestel - nii grupi tegevuses osalenutel kui ka nendel, kelle sõltuvuse arvelt süüdistatavad rikastuda üritasid," sõnas kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Rait Pikaro.

Kui tavaliselt ollakse harjunud rasketes kriminaalkuritegudes süüdistatavatena kohtupingis nähema paadunud kurjategijad, siis märtsis Tallinnas algav narkoprotsess tõi süüdistused pealtnäha igati korralikele noortele, kelle hulgas on nii teleekaraanilt tuntud tõsielustaar, maineka advokaadibüroo advokaat, kunagise staarärimehe poeg, endale nime teinud fotograaf ja paljud teised, vahendas BNS. 

Kohtutee ootab kokku 15 inimest, keda Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab enam kui 2,1 miljoni euro väärtuses narkootiliste ainete käitlemises, mida grupi liikmed tõid Eestisse edasimüügi eesmärgil erinevatest Euroopa riikidest.

Kohtutee ootab TV3 tõsieluseriaalis “Rannamaja 2” tuntust kogunud Oskar Süvarit, palgamõrvari kuuli läbi elu kaotanud ärimehe Mait Metsamaa poega Mathias-Mait Metsamaad, advokaadina leiba teenivat Kristjan Tuult, fotograafina nime teinud Jaanar Nikkerit ning kohalike omavalitsuste valimistel Reformierakonna nimekirjas kandideerinud Rait Kaspar Purjet. Nendega koos peavad astuma kohtupinki veel Davit Mantskava, Peeter Perkin, Egert Hõim, Oliver Kivi, Robert Davtjan, Kristofer Metusala, Dhelory Ristkok, Grete Õunapuu, Usman Imtiyaz Wani ja Aleks Sakson.

Kriminaalmenetluses kogutud andmetel tegeles grupp narkootiliste ainete käitlemisega kahe 29-aastase Gruusia kodanikest mehe juhtimisel vähemalt 2018. aasta suve lõpust kuni 2020. aasta suve keskpaigani, mil politseinikud pidasid kinni viimased grupi liikmed. Grupi käest liikus süüdistuse järgi läbi vähemalt 263 kilogrammi marihuaanat, ligi üks kilogramm ketamiini ja 2,4 kilogrammi kokaiini ning enam kui 6000 MDMA tabletti ja pea kaks kilogrammi kristalsel kujul MDMA-d.

Ained toodi Eestisse auto ja reisibussidega

Ringkonnaprokuröri Raigo Aasa sõnul tõid noored eeluurimisel kogutud andmetel välisriikidest Eestisse narkootilisi aineid, mille väärtus hulgimüügis ulatus enam kui 2,1 miljoni euroni. “Kohtueelse menetluse käigus selgitati välja, et narkootilisi aineid tõid grupi liikmed Eestisse nii auto kui ka reisibussidega Hispaaniast, Saksamaalt, Lätist ja Leedust ning müüsid neid edasi peaasjalikult Tallinnas. Selliste koguste juures ulatunuks tänaval narkomüügist saadav kriminaaltulu arvestuslikult kuni viie miljoni euroni,” kirjeldas Aas.

Süüdistus esitati 15 inimesele ja eeluurimise ajaks võeti kohtu loal vahi alla 10 inimest, kellest viis viibib seal praeguseni. “Kõnealuses kriminaalmenetluses esitasime süüdistuse ka ühele advokaadile, kes vahendas oma vahi all viibiva kliendi juhiseid grupi vabaduses viibivatele liikmetele narkomüügi jätkamiseks,” lisas prokurör.

Uurimist läbi viinud Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Rait Pikaro sõnul on mitmerahvuselise, valdavalt 20. eluaastates noortest koosneva grupi tegevuse lõpetamine oluline töövõit. “Kogutud tõendid maalivad pildi, kus üürikese rahalise kasu nimel rikuti elud paljudel noortel inimestel – nii grupi tegevuses osalenutel kui ka nendel, kelle sõltuvuse arvelt süüdistatavad rikastuda üritasid. Grupi liidrid kasutasid noorte suhtes alatuid manipuleerimisvõtteid, laiendades järk-järgult oma kuritegelikku haaret ja värvates peenraha eest üha uusi narkomuulasid. Kuigi süüdistatavad kasutasid erinevaid krüpteeritud suhtluskanaleid, suutsime koguda tugevaid tõendeid kuritegeliku tegevuse kohta, selgitada välja kriminaaltulu ulatuse ning arestida igal võimalusel maksimaalselt süüdistatavate vara, näiteks sularaha, tehnikavahendeid ja sõidukeid,” ütles Pikaro.

Kokku on kriminaalmenetluses arestitud kriminaaltulu kokku ligi 100 000 euro väärtuses. Grupi juhtidele esitati süüdistused karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb narkootiliste ainete ebaseaduslikku käitlemist suure varalise kasu saamise eesmärgil. Ülejäänud grupi liikmeid süüdistatakse narkootiliste ainete suures koguses ebaseaduslikus käitlemises.

Harju maakohus määras eelistungi 5. märtsile.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

inff
25. jaan. 2021 20:13
https://www.politsei.ee/et/vihje-saatmine