"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Keskkonnaminister Tõnis Mölder: metsanduse arengukava ja metsapoliitika tuleb üle vaadata (0)
26. jaanuar 2021
Albert Truuväärt

"Metsanduse teema on inimeste jaoks ääretult tähtis, vajab kiiret tegelemist ning eeskätt ühiste eesmärkide ja arusaamade otsimist. Täiesti kindel on see, et protsess saab olema keerukas ja emotsionaalne. Aga teist teed meil pole, see on vaja läbi teha," nentis uus keskkonnaminister Tõnis Mölder. 

Keskkonnaministeeriumi kapsaaias on Tõnis Möldri hinnangul üks suur “kivi”, millest ei saa kuidagi üle ega ümber – nimelt metsanduse arengukava ning metsapoliitika laiemalt. Lisaks metsanduse küsimuste lahendamisele seab koalitsioonilepe muude teemade hulgas eesmärgiks ka kliimaneutraalsuse saavutamise, rohepöörde temaatika ja taastuvenergia tootmise suurendamise.

Edu tagab koostöö teadlaste ja huvigruppidega

“Ministri ameti puhul on tegemist suure väljakutsega, millesse tuleb suhtuda täie tõsidusega ning eeskätt alandlikkuse ja austusega kõigi nende teemade osas, mis keskkonnaministri valdkonda kuuluvad. Ilmselgelt on keskkonnaga seonduvad küsimused praeguse aastakümne võtmekoht ja teema, mis ei jäta kedagi külmaks,” ütles Mölder.

“Usun teaduspõhisesse ja kogemuspõhisese lähenemisse ning kindlasti näen teadlastes, huvigruppide ja spetsialistides väga olulist rolli riigi keskkonnapoliitika kujundamisel. Tajun ministriameti vastutust täiel määral. Selleks tööks on vajalik kaasata parim võimalik nõuandjate ring, olla avatud silmade ning kuulvate kõrvadega.”

Keskkonna valdkonnas pole ministri hinnangul võimalik asju ajada üksi ja omaette tegutsedes, vaid läbi koostöö ning kokkulepete teiste osapooltega.

“Majandusküsimused ja sotsiaalküsimused haakuvad otseselt nende otsustega, mis täna ja homme keskkonna valdkonnas tehakse. Eriti tähtis on silmas pidada, et otsused oleksid põhjendatud, arusaadavad ning tulevikku vaatavad. Üks tee, mida keskkonnas käime, on Eesti enda tee, teisalt tuleb aga silmas pidada Euroopa Liidu eesmärke ning ka globaalseid eesmärke,” nentis Tõnis Mölder.

Koroonakriis aitas inimeste keskkonnateadlikkust tõsta

Kui koroonakriisis otsida positiivseid külgi, siis üks neist on keskkonnaministri arvates tasapisi juurduma hakanud arusaamine, et inimene ei saa kõike alati kontrollida ja peab üha rohkem arvestama ümbritseva keskkonnaga.

“Sellise taju oludes on väga hea võtta üheks ministritöö eesmärgiks inimeste keskkonnateadlikkus. Samas ei saa pöörata tähelepanu ainult selle kvantiteedile, vaid ka kvaliteedile. Keskkonnaküsimused on justkui osa elukestvast õppest, millele tuleb tähelepanu pöörata kõigil, päris väikestest hall- ja kulupeadeni välja. Sest puhas keskkond, loodusväärtused ning ressursside mõistlik kasutamine on meie kõigi ühine huvi,” sõnas Mölder.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.