"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kohus ei tunnista Kerstenbeki õigust kaubamärgile Vanemõde (0)
26. jaanuar 2021
Rene Suurkaev

Harju maakohus ei rahuldanud kunagise legendaarse punk-rock bändi Vanemõde ühe asutaja, trummari ja DJ Andrus Kerstenbecki hagi oma endiste bändiliikmete vastu kaubamärgi Vanemõde õiguste vaidluses.

Kohus leidis, et sõnamärgi Vanemõde näol on tegemist üldtuntud kaubamärgiga, sest tegemist on Eestis tuntud bändiga, mis tegutses aktiivselt 1980ndate teisel poolel, vahendab BNS.

“Seda kinnitavad kohtule esitatud ajakirjanduses avaldatud artiklid, antud kontserdid, mida artiklites ja raamatutes kajastatud info kohta on toimunud väga palju, meediakajastus raadios ja televisioonis ja YouToube kanal ja kajastus raamatutes. Seega kaubamärk Vanemõde omandas üldtuntuse juba oma aktiivsel tegutsemisperioodil ajavahemikus 1985-1989,” märkis kohus.

Kerstenbecki kunagised bändikaaslased märkisid, et ühegi ansambli Vanemõde kogumiku salvestamine ei ole toimunud Kerstenbecki initsiatiivil ja juhtimisel ning ükski ansambli Vanemõde teos ei ole välja antud Kerstenbecki nime all, vaid ansambli Vanemõde nime all. Nad leiavad, et seetõttu ei saa Kerstenbeckile kuuluda ka autoriõigus ühelegi ansambli Vanemõde kollektiivsele teosele.

Kohus märkis, et Kerstebeck ei ole neid väiteid kohtule esitatud tõenditega ümber lükanud.

“Autoriõiguse seadus ei anna ühele kollektiivi liikmele õigust ansambli nimele. Seega hagejale kui ühele kollektiivi Vanemõde liikmele ei kuulu autoriõigust ansambli nimele,” tõdes kohus.

2017. aasta oktoobris registreeris patendiamet kaubamärgi Vanemõde Jüri Roosa, Veljo Vingissaare ja Freddy Tomingase taotlusel nende nimele.

1985. aastal tegutsemist alustanud Vanemões on kaasalöönud näiteks Urmas Alender, Hendrik Sal-Saller, Anne Velli, Urmas Podnek, Tõnu Trubetsky, Hardi Volmer, Tarmo Kruusimäe, Artur Talvik, Raul Sepper, Ivan Makarov, Freddy Tomingas, Jüri Roosa, Veljo Vingissar ja veel kümned muusikuid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.