"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Mupo: lähipäevil tuleb lund ja külmetab - tuleb olla valvel! (0)
26. jaanuar 2021
Munitsipaalpolitseiamet

"Kui sajab lund, siis see ära koristada, sest muidu tallatakse lumi kinni ja tekib jää ning jäised lumekonarused. Kui jää on juba tekkinud, siis puistada graanuleid või lõhkuda jää ära," soovitas mupo Kesklinna piirkonna peainspektor Jaanus Kivi.

Täna värskelt oma vanalinna ja kesklinna tööpiirkonnale kontrolltiiru peale teinud mupo piirkonnainspektorid tegid lumerohkest ja pingelisest jaanuarikuust kokkuvõtteid.

“Käesoleva aasta algusest oleme oma kesklinna piirkonnas teinud kinnistuomanikele ja korteriühistutele ca 180 teavitust, millest 100 on tehtud jääpurikate ning lume ja jääga katusel, lisaks 80 lahti lükkamata või libeda kõnniteega seoses,” ütles Kivi. Eriti keerulised olid ilmaolud eelmisel nädalal, mil koos kõnedega tehti kinnistuomanikele kokku 100 teavitust. 

Lisaks läks nädala lõpus sulaks ning alates reedest hakkas katustelt alla kukkuma lund ja jääd. Ainuüksi nädalavahetusel tuli teateid sõidukitele kukkunud ja seetõttu kahjustusi põhjustanud neljal korral. Rataskaevu tänaval sai aga inimene katuselt alla kukkunud jäise lume tõttu kergemaid vigastusi ning ta tuli toimetada tervisekontrolli. Midagi hullu meedikute sõnul õnneks ei juhtunud.

Kivi soovitas kinnistuomanikel ja korteriühistutel olla talvisel hooajal tähelepanelikumad kõnniteede ja ka katuste heakorra osas ning reageerida vastavalt ilmastikuolude muutumisele.

“Kui sajab lund, siis see ära koristada, sest muidu tallatakse lumi kinni ja tekib jää ning jäised lumekonarused. Kui jää on juba tekkinud, siis puistada graanuleid või lõhkuda jää ära,” rääkis ta. “Kui katuseräästasse on tekkinud jääpurikad, siis tuleks need võimaluse korral jooksvalt näiteks viimase korruse akende kaudu eemaldada – muidugi vajalikke ohutusnõudeid järgides. Või kui see ei ole võimalik, siis tähistada ohuala ning tellida katuselt lume ja jääpurikate eemaldamise tööd.”

Kivi sõnul tuleb jälgida ka ilmateateid ning kui ilm lubab minna sulaks, siis võiks jooksvalt jälgida oma katusel toimuvat ning kui seal on midagi ohtlikku, siis ohuala tähistada ning tellida lume- ja jäätõrje.” 

Kuna vanalinnas ja ka Kadrioru piirkonnas on palju viilkatusega hooneid, siis on seal sula tulekul raske lume ja jääpurikate alla kukkumine sagedasem kui näiteks magalarajoonides hoonete lamekatustelt. Seetõttu tasub olla eriti ettevaatlik ning jälgida pea kohal toimuvat, võimaluse korral vältida katuseräästa all kõndimist. Jalanõud tuleks samuti valida vastavalt ilmaoludele.   

“Kuna lubab veel pikka talve ja juba lähipäevil uuesti lumesadu ning miinuskraade, siis tuleb olla valvel! Aga ärgem unustagem, et meil on talv ja talvel ongi keerulised olud. Arvestagem ka sellega,” ütles ta lõpetuseks. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.