"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Toomla: uus koalitsioonileping seisab ühiskonna huvide eest (1)
26. jaanuar 2021
Scanpix

"Võib öelda, et kui eelmisest leppest paistsid silma rohkem erakondlikud huvid, siis praegune koalitsioonileping on suunatud rohkem ühiskonna kui terviku huvide eest seismisele," ütles politoloog Rein Toomla, kes tutvus Pealinna palvel uue koalitsioonilepinguga ja võrdles seda ametlikult veel praegu kehtiva lepinguga.

Toomla sõnul oli kaks aastat tagasi igal erakonnal mingisugune väga konkreetne huvi midagi hästi ruttu ära teha.

“EKRE huvid olid seotud abielureferendumi ja e-valimistega, Isamaal oli II sammas ja Keskerakonnal üldine pensionitõus,” rääkis ta. Nüüd midagi taolist ei ole. Ei saaks välja lugeda ja kohe mõnele punktile näpuga näidata, et see on nüüd konkreetselt Reformierakonna või Keskerakonna huvi, mis tuleb kindlasti lähitulevikus paika panna.”

Põhjus on Toomla sõnul üldises olukorras, sest praegune valitsus peab seisma silmitsi probleemidega, mida kahe aasta taguse koalitsioonileppe sõlmimise aegu veel polnud.

“Kui vaadata praegust koalitsioonilepet, siis see on võrdlemisi olulises mahus pühendatud kahele teemale, mida kumbagi varem pole päevakorras olnud – üks on koroonakriis ja teine ühiskonna kokku lappimine. Viimase kahe aastaga on ühiskond läinud omavahel väga-väga teravaks ja nüüd tuleb see kuidagimoodi kokku lappida. Sellist seisundit pole kolmekümne aasta jooksul õieti olnudki,” märkis poliitikaekspert.  

“Koroonaviirusega saab valitsus hakkama, sest lõppkokkuvõttes see eelmine või praegu veel toimiv valitsus sai sellega päris kenasti hakkama ja ei ole põhjust arvata, et uus valitsus kuidagi nõrgem oleks,” kiitis Toomla, kelle arvates võib hoopis keerulisemaks osutuda ühiskonna sidususe taastamine.

“Ühiskonna kokku lappimise teemavaldkonnas on lepingus punkte, nagu hoolimine ja muud sellised asjad, aga kuna ka seda pole varem koalitsioonilepingutes õieti olnud, siis tekib küsimus, et kuidas seda täpsemalt teha? Mida peavad erakonnad tegema, mida peavad tegema muud poliitilised ühendused ja muidugi ka mittepoliitilised ühendused ning kuidas peaks kodanikuühiskond selles käituma?” mõtiskles Toomla.

“Kui proovida seda nüüd ühe lausega kokku võtta, siis võib öelda, et kui eelmisest leppest paistsid silma rohkem erakondlikud huvid, siis see praegune koalitsioonileping on suunatud rohkem ühiskonna kui terviku huvide eest seismisele.”

 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Vikerkaar ja Pride
26. jaan. 2021 08:59
Ilmselt Suur Onu leidis vint nagu ülekeeratud miskit rahvahääletust Mart ja Martin kaua võib. Ja siis kõik äärmiselt kiirelt lausa ülisiivsalt filigraanselt tõeline orgunn kasutades sovettpruuki. Elik Vikerkaar, Kastani Baar ja rongikäik Pride kord majja. Põhiline on Pride.