"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Heeroldi jutud: Püha Vaimu kirik on linlastele lohutust pakkunud üle 400 aasta (0)
26. jaanuar 2021

"Pole kahtlust, et sellest kantslist on jutlusi peetud üle 400 aasta peaaegu igal pühapäeval ja pakutud kogudusele lohutust, virgutust ja meeleparandust, lootust ning ideid, kuidas paremini hakkama saada," jutustas kunstiajaloolane, heerold Jüri Kuuskemaa saates "Tallinna Panoraam".

 

Heerold kutsus “Tallinna Panoraami” vaatajad Püha Vaimu kirikusse, mille kantslil on keskaegse Tallinna ehituskunstis eriline ja ainulaadne koht.

Kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa sõnas, et Püha Vaimu kirikus on väga erilisi kunstiteoseid. “Kirikud on ka koroonakriisi ajal avatud – kui ei ole jutlust, siis on inimesi vähe ning te võiksite ka mõnda meie kirikutest külastada,” kutsus ta inimesi kirikute kaunist interjööri vaatama.

Kantslil on kujutatud Kristust koos nelja evangelistiga

“Igas katoliku ja luteri kirikus on ka kõnetool ehk kantsel preestri või pastori jaoks, et jutlust pidades näeks jutlustaja veidi kõrgemalt oma kogudust. Neid kantsleid on väga erinevat moodi ja erineva rikkalikkuse astmega kujundatud sõltuvalt kunstistiilist, ajastust, kogudusest ning ka sellest, kui varakas on olnud tellija,” rääkis ta.

Kuuskemaa ütles, et Tallinna Püha Vaimu kiriku kantsel on väga rikkalikult kaunistatud ning juhtis tähelepanu detailidele. “Tavaliselt on meie renessansi- või barokiaegsetel kantslitel korpuse tahkudel kujutatud Kristust koos nelja evangelistiga. Loomulikult on esiplaanil Jeesus Kristus, kelle käes on valitsusõun koos ristiga – see on tema kui taevase valitseja sümbol. Ja näete, ta on tõstnud oma parema käe kõigi poole, kes tahavad teda tunnistada, austada ja kummardada.”

“Kristuse paremal käel on soliidne habemik härrasmees raamatuga ja paremal, tema jalge ees on pikutav lõvi, millest me tunneme ära, et on tegemist evangelist Markusega,” jutustas kunstiajaloolane.

“Järgmine tegelane on ka raamatuga, aga tema paremal küljel ees on väike inglifiguurikene. Ja sellest me tunneme ära, et tegemist on Matteusega,” näitas ta ka üleval olevat pühaku nime.

Matteuse kõrval on veel üks figuur, kelle tunnusesemeks on mõõk. See on apostel Pauluse sümbol, sest nii kujutatakse teda paaris Peetrusega, keda me näeme mitte korpusel, vaid teisel küljel, kus on uks sissepääsuks trepirinnatisele.

“Kristuse vasakul käel on mees, kelle ees on pikutamas sarviline olevus – härg, kes on evangelist Luukase sümbol. Edasi näeme meest, kes hoiab raamatut ja kelle kõrval on kotkas, see on Johannes,” osutas Kuuskemaa.

Kõlaräästa põhja all on Püha Vaimu sümbol, valge tuvi

Edasi juhtis kunstiajaloolane tähelepanu kantsli kõrval olevale hiiglaslikule “kroonile” ehk kõlaräästale. “Kõlaräästa nn põhja all on valge tuvi – see on Püha Vaimu sümbol,” näitas ta kiriku nimele osutavat detaili ning üleval näha olevat istuvat Jumal-isa figuuri.

“Ülepea on kirikute uksed rikkalikumalt kujundatud kui losside või kodanikumajade omad, aga see siin on kahtlemata üks kõige ilusamaid. Nagu me näeme, uksetahvlid ise on kaunistatud vaasidega, millest nagu purskuvad välja lilled – väga rikkalik, väga lopsakas!” osutas ta.

“Ukse kohal on üks tumenenud pind, millel on ähmaselt näha kirja, aga mul on väga kahju, et siin on tegu vaid piiblitsitaadiga ja siia ei ole kirjutatud, et “sellesinase kantsli näiteks bürgermeister Lohni tellimusel valmistas aastal 1615 selline ja selline kujur”,” ütles ta, et ongi jäänud saladuseks, millal see kantsel on valmistatud.

Kuuskemaa rääkis, et kogu Kristuse lugu on reljeefidel üllatava lakoonilisusega esitatud ainult kahes episoodis: ühes on Kristus-lapse sünd ja teises tema ülestõusmine ja taevaminek.

“Kolmas reljeef on pühendatud kiriku nimele – siin on tegemist Püha Vaimu väljavalamisega – see motiiv on kiriku jaoks väga oluline,” sõnas ta.

“Pole kahtlust, et sellest kantslist on jutlusi peetud üle 400 aasta peaaegu igal pühapäeval ja pakutud kogudusele lohutust, virgutust ja meeleparandust, lootust ning ideid, kuidas paremini hakkama saada,” ütles ta, et see kõik toimib ka tänapäeval.

 

VAATA KA:

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, milliseid aardeid peidab antiigiäri varasalv

VIDEO! HEEROLDI JUTUD: vaata, millest sai alguse jõulukinkide tava

VIDEO! HEEROLDI JUTUD: milline seos on Mustpeade vennaskonnal sõjandusega?

VIDEO! HEEROLDI JUTUD: milline on Tallinna kõige suurejoonelisem ehitus

VIDEO! Heeroldi jutud: millised olid sajandite tagused pidude traditsioonid? 

VIDEO! Heeroldi jutud: Tornide väljaku purskkaev kujutab salapärast naisfiguuri

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, miks ja millal sai Toompeal asuv Rootsi bastion endale nimeks Lindamägi 

VIDEO! Heeroldi jutud. Kummitavate vaimude tänav

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.