"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Linn kehtestab oma asutustes perepileti laste arvu piiramata (0)
27. jaanuar 2021
Mats Õun

"Lugesime lapsi nii ja naapidi aga otsustasime, et mõistlik oleks kehtestada perepilet ilma laste arvu piiramata. Ehk siis kõik lapsed, olenemata, kui palju neid peres on, mahuksid koos oma vanematega perepileti mõiste ja soodustuste alla," selgitas Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu.

Linnavalitsus sätestas kolmapäeval oma määrusega, et perepilet annab tasulise teenuse kasutamise õiguse kuni kahele täiskasvanule ja nende kuni 19aastastele (k.a) lastele. Määruse seletuskirja kohaselt tingis perepileti tingimuste reguleerimise vajaduse asjaolu, et Tallinna linna asutustes käsitletakse perepiletit erinevalt. Asutuste lõikes erinevad perepiletid nii laste arvu kui ka nende vanuse osas.

Soodustust saab ligi neljakümne teenuse puhul

Tallinna linna spordi-, vabaaja- ja kultuuriasutustes, sh muuseumides, on võimalik kasutada perepileti soodustust ligi neljakümne teenuse puhul. Muudatus puudutab ka neid Tallinna linna asutusi, kes tulevikus soovivad perepiletit kasutama hakata.

“Meile on ülimalt oluline, et võimalikult paljudele lastele oleks linna poolt pakutavad spordi- ja kultuuriteenused kättesaadavad,” selgitas Riisalu.

Linna ettevõtlusteenistus tarbijakaitse osakonna juhataja ülesandeid täitev Marit Mäepere nentis, et laste määratlemine kuni 19aastaga tuleneb ettepanekust kohaldada laste puhul vanuse ülempiiri, mida kasutatakse Tallinna linna sporditegevuse toetuse andmisel.

“Perepileti sõnastus erineb hetkel asutuste lõikes nii laste arvu kui ka nende vanuse poolest. Näiteks on kasutusel perepileteid, mis hõlmavad kuni kahte täiskasvanut koos nende kuni 18. aastaste lastega; kuni kahte täiskasvanut ja kuni 3 last vanuses kuni 17 aastat; kahte täiskasvanut ja kahte kuni 16. aastast last ning kuni kahte täiskasvanut koos kuni 19aastaste lastega,” loetles ta.

Perepileti tingimuste ühtlustamine muudab elu lihtsamaks

Muudatus on tema hinnangul kasulik eelkõige peredele, kus lapsi on kaks või enam. “Arvestades, et paljudes peredes on lapsi enam kui kaks ning kultuuri- ja sporditeenused peaksid olema kättesaadavad võimalikult paljudele lastele ja noortele, ei ole põhjendatud lähtumine standardist, et pere moodustavad kaks lapsevanemat kahe lapsega,” leidis Mäepere.

Kolmelapselise pere ema Mari kinnitas Pealinnale, et perepileti tingimuste ühtlustamine muudaks tema elu kindlasti lihtsamaks. “Igal pool on perepiletile erinevad tingimused ja vahel on tulnud ette ka ebameeldivaid üllatusi, kus perepileti sisse mahub ainult kaks last,” rääkis Mari.

Ta meenutas üht külastust Nõmme ujulasse, kus selgus, et kolmandale lapsele peaks eraldi pileti ostma. “Õnneks olime kahe perega ja neil oli üks laps. Loovutasime siis ühe enda omadest ajutiselt neile,” naeris ta.

Seda, et kolmandaid lapsi sünnib järjest rohkem, kinnitavad Statistikaameti 2018. aasta andmed: kui 2014. aastal oli kolmandate laste osatähtsus Eestis 15%, siis 2018. aastal oli see näitaja juba 20%. Statistikaameti andmetel sündis 2018. aastaga võrreldes viimati nii palju kolmandaid lapsi 1990. aastal. Analoogselt kolmandate lastega sündis Statistikaameti andmetel 2019. aastal ka neljandaid lapsi Eestis varasemast palju rohkem.

Määruse muudatus jõustub tänavu esimesel 1. aprillil.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.