"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinnas toimuv purjelaevade regatt võitleb mere konireostuse vastu (0)
27. jaanuar 2021
Tall Ships Races Tallinn

Purjelaevade regati The Tall Ships Races Tallinn 2021 ja Maailmakoristuspäeva kolmapäeval käivitatud ühisprojekt toob fookusesse suitsukonide ohtlikkuse Läänemeres ja selle tulemusena rajatakse Põhja-Tallinna esimene koniprügikastide rada.

Alanud teavituse patroon on viigerhüljes Vidrik, kes jääb ka edaspidi hea seisma Tallinna merekeskkonnaga seotud tegevuste eest.

The Tall Ships Races Tallinn 2021 on suursündmus, mis lisaks suurejoonelisele vaatemängule ja noorpurjetajate järelkasvule tõstatab alati oma egiidi all merekeskkonna ja selle hoidmise teema. Projekti turundus- ja kommunikatsioonijuhi Kati Remmelkoori sõnul on meri ja merekeskkond olnud viimastel kümnenditel Tallinna kui merelinna prioriteet, mis toetab ka linna rohepealinna kuvandit.

“Maailmakoristuspäev on hoidnud kogu maailmas ja Eestis merre jõudvat väikeprügi fookuses juba mitu aastat. Tänavugi pühendatakse maailmakoristuse ülemaailmsel konverentsil suitsukoni prügiprobleemile terve teemaplokk. Nii otsustasime ka meie nende teavitusele hoogu juurde anda, mitte ainult rääkides suitsukonide ohtlikkusest Läänemeres, vaid selleks konkreetseid samme astudes,” lausus Remmelkoor. Selleks paigaldatakse Põhja-Tallinnas kultuurikilomeetrile 50 prügikasti, mis suurendavad teadlikkust suitsukonide ohtlikkusest ning loodetavasti vähendavad oluliselt suitsukonide sattumist merre.

Maailmakoristuspäeva Eesti kampaania juht Mart Normet sõnas, et sigaretikonid on maailmas üks toksilisemaid prügiliike, kuid millest on vähe räägitud. Samuti on tegemist prügiga, mida on Läänemeres koguseliselt kõige enam, moodustades rannaprügist 67 protsenti. “Üks koni võib mürgitada kuni tuhat liitrit vett ja laguneda meres kuni 15 aastat,” rääkis Normet. “Arvatakse, et suitsukoni on biolagunev, kuid tegelikult koosneb filter plastist ja sisaldab mürke, mis saastavad merre sattudes mereelustikku ning jõuavad toiduahela kaudu ka meie toidulauale.“

Vidrik sümboliseerib Läänemere olukorda

Ühisprojekti patroon on viigerhüljes Vidrik, kes sümboliseerib siinses piirkonnas üha väheneva arvukusega väga ilmekalt Läänemere keskkonna olukorda.

“Ilmselt ei jää märkamatuks, et Vidrik on väga sarnane olümpia maskoti Vigriga. Kuid meie projekti patroon on hoopis Vigri vend Vidrik. Vidrik on kõigil The Tall Ships Races Tallinn 2021 ametlikel meenetel ja tuletab pidevalt meelde, et vaid meie ise saame oma käitumist muutes mõjutada keskkonda enda ümber,” lausus Remmelkoor. “Vidrikust saab nüüdsest sümbol, mis esindab edaspidi kõiki Tallinna merekeskkonnaga seotud projekte – nii nagu Vana Toomas kaitseb vanalinna, hoiab Vidrik Läänemerd.”

“Sel aastal on fookuses suitsukonid ja koniprügikastide rajamine, järgmisel aastal tulevad esile juba loodetavasti muud merekeskkonna teemad,” lisas Remmelkoor. Esimesed 50 spetsiaalset prügikasti väikeprügi ja konide jaoks paigaldatakse mere äärde juba selle aasta aprillis.

Prügikastide soetamisse saavad panustada kõik inimesed, ostes The Tall Ships Races Tallinn 2021 meeneid. Iga müüdud eseme pealt suunatakse üks euro suitsukonireostuse ennetusse. Meenete seast leiab nii veepudeleid, merematkakotte, -särke, -pusasid, rannarätikuid, laevakruuse, aga ka märkmikke, pastakaid, rinnamärke ja muud seesugust. Meeneid saab osta The Tall Ships Races Tallinn 2021 e-poest  tallshipstallinn.ee ning Sokisahtli kauplustest üle Eesti.

Maailma suurim purjelaevade regatt The Tall Ships Races 2021 toimub 27. juunist kuni 3. augustini Läänemerel, peatudes sadamalinnades Klaipėda, Turu, Tallinn, Maarianhamina, Szczecin. Tallinnas peatub regatt 15.–18. juulil ning sellest võtab osa sadakond laeva. Õpperegati eesmärk on kaasata ja õpetada noori ning juhtida tähelepanu merekeskkonna seisukorrale ja loodussäästlikkusele. Kõige esimene The Tall Ships Races regatt toimus 1956. aastal Torquayst Lissaboni, kui sündmustest võttis osa 20 suurt purjelaeva.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.