"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO: Doonorvere järele on vajadus ka sõltumata koroonaviirusest ja -piirangutest (0)
27. jaanuar 2021
Ilja Matusihis

Koroonaviiruse leviku ja piirangute tõttu on jäänud vähemaks ka veredoonorlust. Inimesed liiguvad vähem ja jõuavad harvem ka verekeskustesse. Samas verd vajavate patsientide hulk väiksemaks ei ole jäänud ning hetkel on puudus just negatiivse veregrupiga doonoritest.

Verekeskuses aadressil Ädala 2 käib kibe vere loovutamine. Hetkel on vajadus suurem just reesus negatiivse vere järele. Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud või raskete operatsioonide patsiendid. Verd võib vaja minna ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejatel.

“Vere vajadus sõltub sellest, kui palju patsiente just selle veregrupiga haiglates vajavad verd. Lähtudes sellest me iga päev vaatame oma verevarud üle ja sõltuvalt sellest ka kutsume doonorid kas ühe või teise veregrupiga,” rääkis Gulara Khanirzayeva, 

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse osakonna juhata-ülemarst. Kooronaviiruse levik on verekeskuste külastatavust vähendanud. Piirangud on seatud ka doonoritele – enne vere loovutamist peab olema kindel, et doonor on täiesti terve, ei pea olema karantiinis ega isolatsioonis. Vanusepiirang vereloovutajatele on 18-60 eluaastat.

“Need, kes on läbi põdenud Covid-19 haiguse, saavad uuesti jätkata doonorlusega kui on terveks saanud ja kaks nädalat on möödunud sümptomite kadumisest, kõik on hästi ja korras, siis võib tulla,” lisas Gulara Khanirzayeva. 

Rõõm on aga tõdeda, et vereloovutamine on populaarne noorte hulgas. Kultuurikeskuse Lindakivi mobiilses donooripunktis oli mõne jaoks vereloovutamine esimene kord, mõne jaoks mitmes kord. Verd loovutama tulnud Irena oli Tallinnas 42. korda, enne seda oli 3 korda ka Kuressaares käinud: “Mul on selline veregrupp, mida on väga hädasti vaja kogu aeg, 0 negatiivne. Korduvalt on ka kutsutud selleks, et väikelastele või vastsündinutele anda.” Jelizaveta jaoks toimus aga tänane vereloovutamine esimest korda: “Täna õpetaja tuli ja ütles, et kas soovite siia tulla ja ma ütlesin, et jah ikka. Mina arvan, et see on väga hea heategevus, aidata kedagi, see on väga tore.” 

Verekeskus ootab doonoreid statsionaarsetes verekeskustes Tallinnas aadressil Ädala 2 ja Valukoja 7. Lisaks korraldab Regionaalhaigla verekeskuse meeskond väljasõite üle Eesti. Info selle kohta, kuhu täpsemalt minnakse, on olemas verekeskuse kodulehel.

Homme ja igal neljapäeval saab Tallinnas verd loovutada ka Rävala Ärimajas Rävala puiestee 8.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.