"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Jaak Aab: valitsusel ei ole kavas venekeelseid koole sulgeda (1)
28. jaanuar 2021
Mats Õun

"Viimastel päevadel on palju juttu olnud eesti- ja venekeelsest õppest haridusasutustes ning seda just koalitsioonilepingus sisalduva kohta," ütles Keskerakonna juhatuse liige Jaak Aab. "Erineva retoorikaga esinevad need poliitikud, kes ise läbirääkimistel ei olnud. Kuna tõlgendusi on erinevaid, pean vajalikuks olukorda selgitada."

“Olin läbirääkimiste laua taga ning tean, millest räägiti ja milles kokku lepiti. Koalitsioonilepingus on selle kohta järgmine punkt: “Käivitame eestikeelse hariduse tegevuskava, et anda kõigile võrdne võimalus osaleda ühiskonna- ja tööelus ning jätkata õpinguid järgmisel haridustasemel. Eraldame lasteaedadele ja koolidele vajaliku rahastuse, mis võimaldab korraldada õppeprotsessi eesti keeles, tagades kvaliteetse hariduse. Toome haridusasutustesse vastava kvalifikatsiooniga lisaõpetajaid.””

Selles tekstis pole Aabi kinnitusel ühtegi sõna koolide sulgemisest, seaduste muutmisest või üleminekust.

“See tähendab, et praegusel valitsusel ei ole kavas muuta valdkonda puudutavat seadusandlust ega venekeelseid koole sulgeda,” lausus Aab. “Me toetame praegust süsteemi ning suurendame eesti keele õpetamise mahtu, suunates esmase fookuse lasteaedadesse. Töötame selle nimel, et me päriselt suudaksime kõigile lastele pakkuda head ja kvaliteetset haridust.”

Aab ütles, et juba praegu soovib õppida eesti keelt ja eesti keeles nii palju lapsi ning lastevanemaid, et me ei suuda tagada selleks piisav arv õpetajaid. “Sunniviisiline üleminek ja tähtaegade kehtestamine ei anna soovitud tulemust! Sellega võime praeguse üldise õhkkonna ja motivatsiooni lihtsalt lõhkuda,” lausus ta.

Aabi sõnul õpivad pooled vene keelt rääkivatest lastest juba praegu sada protsenti eestikeelsetes koolides ja paljudes venekeelsetes põhikoolides on eesti keeles õpetatavate aine maht 40 protsenti. “Venekeelsetesse lasteaedadesse oleme viimase kahe aasta jooksul toonud juurde üle 100 eesti keele õpetaja, tänavu lisandub 50 õpetajat. Meile laekunud tagasiside näitab, et muukeelsete perekondade lapsed on motiveeritud õppima eesti keelt ja eesti keeles,” rääkis ta.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

eesti lapsed
28. jaan. 2021 22:00
Kui vene lapsed lähevad eesti kooli kuhu siis lähevad eesti lapsed teab keegi?