"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kinolevi langusest hoolimata armastab publik Eesti filme (0)
28. jaanuar 2021
Karli Saul

2020. aasta kevadel Eestisse saabunud koroonaviirus mõjus hävitavalt ka kinode külastatavusele.

2020. aastal langes kinovaatajate arv võrreldes 2019. aastaga enam kui poole võrra Eesti filmide turuosa aga tõusis suuremaks kui kunagi varem – 26,72 % kogu vaatajate arvust.

Kui 2019 vaatas kinodes filme 3,68 miljonit piletiga vaatajat ja kassatulu oli 21,8 miljonit eurot, siis kinokülastuste arv 2020. aastal oli vaid 1,8 miljonit vaatajat ja kassatulu 10,7 miljonit eurot. 2020. aasta vaadatuim film on osaliselt Eestis filmitud “Tenet” 160 927 vaatajaga.

Kinolevi esikümnes on ka neli Eesti filmi – “Talve” 151 137 vaatajaga 2. kohal, “Sipsik” 107 496 vaatajaga 3. kohal, “O2” 75 270 vaatajaga 4. kohal ning dokumentaalfilm “Fred Jüssi. Olemise ilu” 6. kohal.

“Talve”, “Sipsik” ja dokumentaalfilm “Fred Jüssi. Olemise ilu” esilinastusid aasta alguses ning nende kinolevi katkes 13. märtsil koos kinode sulgemisega. “O2” jõudis kinodesse aga oktoobrikuus, kui Eestis tõstis pead koroonaviiruse teine laine. Ka ülejäänud 2020.aasta teises pooles linastunud Eesti filmid kogusid oodatust vähem vaatajaid ning mitmed filmid lükkasid esilinastuse 2021. aastasse. Nii võib arvata, et normaalsetes oludes oleks Eesti filmide ja ka kogu kinokülastuste arv olnud oluliselt suurem, ligilähedane 2019. aasta tulemustele, sest aasta esimesed kuud tõid kinodesse üle 900 000 vaataja.

Eesti filme esilinastus möödunud aastal 20 ja lisaks jätkas kinolevi ka 14 varem esilinastunud filmi. Eesti filmid kogusid kinodes kokku 480 758 vaatajat ja piletitulu 2,65 miljonit eurot, mis teeb Eesti filmide turuosaks vastavalt 26,72% vaatajatest ja 24,73% kassatulust.

“Euroopas levib trend, et kohalikud filmid on omal maal populaarsed. Kui suurstuudiod filmidega välja ei tulnud, siis kohalikud filmid riskisid ja see risk tasus end ära. Mul on kahju, et mõned head Eesti filmid nii palju vaatajaid ei saanud, kui oleks võinud – pandeemia tegi oma laastamistööd. Kindlasti ei ole tegemist täiesti läbikukkunud aastaga Eesti filmile,” kommenteeris möödunud aasta kinolevi tulemusi Eesti Filmi Instituudi juht Edith Sepp. 

2020. aastal oli Eesti kinolevis kokku 366 filmi, millest 226 uut ja 140 vanemat filmi. Kuna kinod olid pikalt suletud, siis oli ka filmide arv väiksem kui 2019. aastal ja sellest tulenevalt ka vaatajate arv. Keskmine piletihind oli eelmisel aastal 5,96 eurot ja kinokülastusi inimese kohta aastas 1,35.

“Kui aga sel aastal kinod uuesti lahti lähevad, siis esmatähtis on tekitada vaatajates turvatunne. Praegu inimesed kardavad ja hirmul on suured silmad. Kui kinodes jälgida kõiki ettevaatusabinõusid ja käituda vastutustundlikult ei tohiks kinokülastus olla ohtlik,” lisas Edith Sepp.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.