"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! STEP-programm on ainus, mis tegeleb õigusrikkuja taustaga noortega (0)
28. jaanuar 2021
Ekraanikuva

"STEP-programm tegeleb õigusrikkumiste taustaga 15- kuni 26-aastaste noortega, et aidata nad tööle või õppima. Tööandjad on tegelikult väga tublid ja on nõus võtma selliseid noori tööle. Praegu on lihtsalt väga raske, sest koroona ajal on paljud töö kaotanud ja tööandjate ukse taga on niigi pikk järjekord," rääkis STEP-programmi arendusjuht Liis Seeme.

STEP-programm maksab noortele ja tööandjatele stipendiumi. Kuue kuu eest 900 eurot tööandjale ja kuskil 700 eurot noorele. Praegu, kriisi ajal on kõigil tööd leida raske, seda enam just neil noortel. Ometi saame tööandjaid julgustada, sest selliste noorte puhul võite saata väga tubli töötaja.

“Just praegu ongi probleem tööandjate vähesuses, neid on lihtsalt aina raskem leida. Nii ei saa me ka kellelegi öelda, et õigusrikkumise toime pannud noor on väärtuslik, palun võta ta tööle,” selgitas Seeme.

Õigust rikkunud noorte puhul on laias laastus kaks võimalust: kui noor on endale teadvustanud, et ta tahab oma elu muuta ja ise väga tahab õppima või tööle minna, siis saab tööandja endale väga tubli ja pühendunud töötaja. Kui aga noorel pole üldse tööharjumust ja-rutiini, ta pole valmis panustama, siis on seda väga ruttu tunda ning loomulikult lõpetatakse temaga ka tööleping.

“Eks alati jäävad mingid küsimused õhku. Taust, mis puudutab kriminaalset minevikku või tegusid, mille tõttu on noor inimene seadustega pahuksisse jõudnud. Meie töö valdkond on ka selline, et pakume lastehoiu teenust, päevahoidu, mängutube ja laste sünnipäevade korraldamist. Loomulikult tuleb siin mängu ka raha, millega tuleb korrektselt ringi käia,” selgitas mängukeskuste teenindusjuht Marve Tepner. 

Just Tepneril ongi õigusrikkujatest noortega kahetine kogemus. Näiteks edulugu, kus noor tegi korralikult tööd, töö kõrvalt läks tagasi õppima, lõpetas gümnaasiumi ja sel suvel abiellus. Kuid ka selline kogemus, kus noor ei saanud aru distsipliinist ja ei soovinud tööülesandeid täita. Kuidas naine aga kriminaalsete noortega kaasnevad kõhklused hajutas?

“Kõhkluse hajutas pigem see, et tegemist oli tütarlapsega, kellel oli jalavõru. See tegi selle pinge natukene lihtsamaks, et ma teadsin, et tema järele on suur kontroll, ta peab suhtlema kriminaalhooldajaga, ta ei tohi lihtsalt suvaliselt ringi liikuda, vaid peab kinni pidama oma liikumisest ja kellaaegadest,” lausus Tepner.

STEP-programm on ainus Eestis, mis tegeleb õigusrikkumise taustaga noortega. Programmi rahastab Euroopa Liidu toetusest Siseministeerium. 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.