"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Avalike ürituste korraldajad ootavad valitsuselt suuremat koostööd (0)
29. jaanuar 2021
Albert Truuväärt

"Loodame ja soovime head koostööd avalikkusele suunatud ürituste korraldamisel nii kriisiolukordades kui ka loomemajanduse valdkonna arendamisel kriisijärgsel perioodil," seisab Avalike ürituste korraldajate liidu poolt valitsusele saadetud pöördumises.

Mitmetes ettevõtlusvaldkondades on käibelangus 30-79%, kuid avalike ürituste korraldajatel lausa 90-100%, seetõttu pöördusid ürituste korraldajad Eesti Vabariigi valitsuse poole, et parandada omavahelist koostööd ning olla suuremalt kaasatud protsessidesse, mis selle valdkonna teemadega seondub.

Avalike ürituste korraldajate liit soovib uue valitsuse liikmetele jõudu ja tarkust koroonakriisist väljatulemise aastal tegutsemisel ja Eesti ettevõtluse (taas)käivitamisel ning annab omaltpoolt valitsusele järgmised soovitused ja ootused:

  1. Head koostööd avalikkusele suunatud ürituste korraldamisel nii kriisiolukordades kui ka loomemajanduse valdkonna arendamisel kriisijärgsel perioodil. Soovime liidu kaasamist protsessidesse, mis puudutavad avalikkusele suunatud ürituste korraldamise ja sellega seonduvaid teemasid.
  2. Arusaamist ja selget avalikku kommunikatsiooni teemal, et avalikkusele suunatud ürituste korraldamise valdkond on lisaks riigi mainekujundusele ka oluline osa ettevõtlusest. Mõistmist, et tegemist on sidusa ühisosaga paljudes teistes valdkondades, näiteks turismis, toitlustuses, majutuses ja transpordis. Lisaks toob ürituste korraldamine olulist lisandväärtust inimeste heaolule ja loob seeläbi ka õnnelikuma ja tervema ühiskonna.

Oleme eelmisel aastal pöördunud Kultuuriministeeriumi ja Majandusministeeriumi poole sooviga saada infot võimalikest uuringutest ja majandusanalüüsidest, mis väljendaksid ürituste korraldamise kui riigi ühe majandusharu olulisust, aga seni ei ole tagasisidet saanud. Soovime, et kultuurivaldkonna statistikat kogutaks süsteemselt kõikidelt kultuurivaldkonnas tegutsejatelt, et saada ülevaade selle valdkonna majanduslikust mõjust Eestis.

  1. Arusaamist, et kui kriisiolukorras korraldatakse ümber või piiratakse ettevõtlust ja sellest tulenevalt jagatakse toetusi, siis avalike ürituste korraldamise valdkonda kuuluvad erinevate teemavaldkondade korraldajad. Nende seas näiteks spordiüritused, messid, konverentsid, kontserdid, etendused, tsirkused, tivolid, festivalid ja muud sündmuste liigid. Soovime, et vaadatakse üle hetkel kehtivad majandustegevuse klassifikaatorid, eesmärgina anda õigus kasutada mitut EMTAK koodi kui ettevõtte tegevuses mitmeid kultuurivaldkonna tegevusi. Toetuste jagamise süsteemi loomise tulemusena ei kvalifitseeru kahjuks väga palju avalike ürituste korraldajad ja nende ettevõtted ühelegi kehtivale toetusmeetmele. Puuduvad reaalselt toimivad lahendused, kuidas toetatakse avalike ürituste korraldajaid ja toimumiskohti analoogselt nagu seda tehakse teistes Euroopa riikides. Keegi ei ole – eriti kriisiolukorras – kellestki olulisem, toetuste jagamine valdkonnale ning nende mahud ei tohiks sõltuda mõne konkreetse ettevõtja lobby-võimekusest oma ettevõtte kasuks.
  2. Toetuste jagamisel põhimõtte järgimist, et toetused on neile, kes ei suuda tekkinud kriisiolukordades ja Vabariigi valitsuse poolt kehtestatud piirangute ajal iseseisvalt toime tulla. Alternatiivina võib jagada toetusi valdkondlikele ettevõtetele võrdselt, et need ei saaks kasumliku äriplaani osaks tekitafes seeläbi ebatervet konkurentsi ja turumoonutusi. Tunnustada tuleb kõiki ettevõtjaid, kes on suutnud oma ettevõtte tegevuse kriisiajal ja pärast selle lõppemist säilitada.
  3. Rohkem lootusrikkaid ja positiivseid avalikke sõnumeid, mis aitavad kaasa ettevõtluse kiiremale taaskäivitamisele.
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.