"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO JA FOTOD: Kadriorus leiti Kiikri 6 korterelamute ehitustööde käigus 18. sajandi laevavrakk (0)
29. jaanuar 2021
Marek Metslaid

Arheoloog Ants Krauti sõnul on Kiikri 6 aadressil leitud vrakk seitsmes ajalooline puitlaev, mis ümbruskonnast kuue aasta jooksul leitud on. Tegu tõenäoliselt 1700ndate keskel ehitatud laevaga, mille täpne vanus selgub Tartu ülikoolis analüüsitavatest puiduproovidest. Väljakaevatud vraki maapealne osa on 13,5 meetrit pikk ja kuni 4 meetrit lai, ütles Kraut.

Vaata galeriid (13)

Kadriorus mereäärses Kiikri kvartalis tuli Metro Capitali arendatava Kiikri 6 korterelamute ehitustööde käigus ilmsiks tõenäoliselt 18. sajandist pärit laevavrakk.

Vrakk leiti umbes 4 meetri sügavuselt. See oli kaetud tuhast, ehitusprahist ja olmeprügist täitekihiga, mis sinna asukohta oli 1930ndatel aastatel Kadrioru ranna planeerimisel veetud. Veel 20. sajandi alguses ulatus samasse paika aga merevesi.

Kraut lisas, et Eesti Meremuuseumi asjatundjate hinnangul on tegemist umbes veerandiga suure laeva tüürpoordi ehk parempoolse parda põhjaosast. Võimsad kaared ja paksud pardaplangud viitavad suurusele, mis ei jää alla ranna ääres meres olevale suurele, üle 35 meetri pikkusele sõjalaevale Tver. Kuid viimasest erinevalt on Kiikri 6 leiu puhul kogu laeva pealisehitus hoolega lahti saetud, eemaldatud ja tõenäoliselt taaskasutatud.

Tavapraktika näeb ette, et vrakkide leidmisel need puhastatakse, mõõdistatakse ja võetakse puiduproovid. Olenevalt ajaloolisest väärtustest ja seisukorrast jäetakse leid kas samasse paika, kaevatakse välja ja uputatakse meres asuvale säilitusalale või konserveeritakse ja viiakse muuseumisse. On kujunemas tavapäraseks, et vrakk jääb oma leiupaika ja kaetakse pinnasega. Nii ka Kiikri 6st leitud laevavrakti puhul. Vettinud puidu konserveerimine on väga keeruline ja õhu käes see kaua ei säili.

Arheoloog lisas, et osa vrakist lõigati ülejäänu küljest lahti ja teisaldati paigale jäänud vrakiosa kõrvale liivasele pinnasele. Hiljem maetakse ka see teisaldatud vrakiosa samasse asukohta mereliiva alla. “Leid dokumenteeriti põhjalikult, säilitatakse nõuete kohaselt ning see jääb järeltulevatele põlvedele taasavastamiseks,” ütles ta.

Metro Capitali juhi Ain Kivisaare sõnul on platsilt avastatud ajalooline leid põnev seik, mida on tulevikus tore meenutada nii arendajal kui ka tulevastel korteriomanikel. “Uued Kiikri 6 kodud rajatakse tõeliselt viljakale ja väärika ajalooga pinnasele,” ütles ta.

Kivisaar selgitas, et laevavrakke on nende uusarenduste ehitamisel leitud ennegi. “Varem on Kiikri kvartalis meie ehitusplatsidel ilmsiks tulnud kolm keskaegset laeva ning veel üks 18. sajandi vrakk,” märkis ta. 

Kivisaar kinnitas, et leid ehitustöid ei pikenda. “Oleme graafikus ning kahest luksuslikust kortermajast esimene ehk Idamaja valmib 2022. aasta kevadel,” lausus ta.

Huvitav on avastatud vrakk sellegi poolest, et varem piirkonda analüüsinud georadar, mis suudab tuvastada läbi maapinna objekte, selles asupaigas võimalikule vrakile ei viidanud. Ilmselt segasid siin ka kunagi asunud lõbustuspargi rajatiste vundamendid.

Tulevikus on plaanis ehitusplatsi aia külge üles seada ka laevavraki pop-up fotonäitus. Nii saavad kõik huvilised uudistada, mida põnevat Kadrioru mereäärne maapõu endas peitnud on. Näituse avamisaja kohta saab infot Metro Capitali Facebookist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.