"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Saade "Siin Tallinn": noorte ideed jõudsid kaasavasse eelarvesse (0)
29. jaanuar 2021

"Noor olla Tallinnas on väga hea, kuna siin on hästi arendatud noorsootöö. Pakume noortele palju võimalusi," sõnas Natalja Batassova noorteklubist Active Kanal 11 saates "Siin Tallinn". "Küll aeti neid ära treppidelt, kohviku ja monumendi juurest, mis on arusaadav, aga sealt tekkiski mõte, kuidas edasi ja tänu kesklinna valitsusele suutsime luua nurga noortele rulatajatele, kus nad ei sega mitte kedagi," lausus noorsootöö spetsialist Imre Kuller.

 

Mobiilne noorsootöö tegeleb ennetustööga ehk see on kontakti loomine noorega, kes on tänaval, kaubanduskeskuses või ükskõik kus avalikus ruumis. Noorsootöötajad loovad noortega usaldusliku kontakti neile endile kõige sobivamas keskkonnas.

Tallinna Haridusameti mobiilse noorsootöö spetsialist Imre Kulleri sõnul on tänavatöö aga vaid üks osa sellest. “Kõigepealt tutvustame end noortele ja üks meie töödest on pärast seda nende toetamine, motiveerimine ning kaasamine erinevatesse tegevustesse, projektidesse ning programmidesse,” sõnas Kuller.

Koostööd tehakse nii koolide, teiste noorsootöötajate kui erinevate noorteklubidega. Tallinna Kultuuri- ja Spordiameti juhataja asetäitja Aivo Normaki sõnul saab ta tagasisidet nii olles ise mürsikute lapsevanem kui otse linnaruumist. Töö noortega on tema hinnangul Tallinnas tõhus.

Rohkem eakohast tegevust 

Kaasava eelarve projekti jõudnud ideedest olid suurem osa just suunatud noortele ning liikumis- ja spordivõimalustele. Noori oli nii ideede autorite kui esitajate hulgas.  Näiteks sooviti Hirveparki Eliisabeti mänguväljakut, mis pärineb ühelt 12-aastaselt koolitüdrukult nimega Eliisabet.

Eliisabeti ema Kaire Sõmeri sõnul võiks pargis olla kõrgemad ronimispuud ja kiiged ning rohkem sportimistegevusi pakkuvaid võimalusi, näiteks laskumistrasse. “Ei midagi erilist, aga suurematele lastele eakohast ja atraktiivset tegevust,” sõnas ta.

Ka noored disainerid hoolivad sellest, millises linnaruumis nad võiksid elada. Mustakivi jalakäijate tunneli ümberehitamise idee autor Anastassia Šarõmova sõnul võiksid tunnelid olla sellised, et inimestel oleks seal meeldiv olla. “Paljud inimesed kasutavad seda tunnelit iga päev ja täna tekib pigem tunne, et oled kuskil punkris,” ütles ta.

Linnas peab olema ruumi kõigile

Noorsootöötaja Natalja Batassova sõnul meeldivad talle paljud ideed, mis kaasavasse eelarvesse esitatud on, kuid kõige toredam on see, mis on seotud parkidega, kuna noored veedavad just seal kõige rohkem aega. “See ruum on vaja teha ilusaks, erinevad muusikarajad ja pistikupesad avalikus ruumis, see on noortele tähtis,” sõnas ta.

Noorsootöötaja Alex Russõi sõnul on nii mujal kui vanalinnas probleem jalgrattateedega, sest munakividel on rattaga keeruline sõita ning suure rattasõitjana ajab tihti sõitmine pigem närvi kui on tõeliselt nauditav sporditegevus.

Tallinna Kultuuri- ja spordiameti juhataja asetäitja Aivo Normaki sõnul on rattaliikluse teema olnud tõsine probleem ja suur valupunkt Tallinnas pikka aega. “See on tõsi, et tahaks loota, et leitakse lahendusi ja tasakaalu selle vahel, et kõik liiklejad oleksid rahul,” ütles ta.

Imre Kulleri sõnul on tasakaalu leidmisel heaks näiteks Vabaduse Väljak, kus on aastate jooksul aega veetnud palju rulatajaid, kuna see on selleks hea koht ning seal on palju ruumi. Probleem tekkis aga sellest, et noori aeti väljaku erinevatesse nurkadesse.

“Küll aeti neid ära treppidelt, kohviku ja monumendi juurest, mis on arusaadav, aga sealt tekkiski mõte, kuidas edasi ja tänu kesklinna valitsusele suutsime luua nurga noortele rulatajatele, kus nad ei sega mitte kedagi,” lisas ta.

Kulleri sõnul on olukord Tallinnas noortega hea. “Läbinärimiskohad on need, kus noorel võib-olla ei ole huvi mingite asjade vastu. Siis tuleb suunata, rääkida ja kaasata, selle käigus võib ka huvi tekkida. Puutume kokku nii sõltuvusprobleemide kui heade külgedega, aga nendega tuleb tegeleda ja välja tuua rohkem avalikkusele, millised võimalused Tallinnas on,” lisas ta.  

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.