"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Urmas Sõõrumaa: Mihkel Kärmas jäi infodopinguga vahele (3)
30. jaanuar 2021
Mats Õun

"Ajakirjandus võib olla kriitiline, kuid ta ei tohi olla laimav, lahmiv ja hävitav. Tunnista infodopingut, Mihkel Kärmas. Kahju, mida olete valesüüdistusega Eesti spordi sponsoritele teinud, on heastamatu. Mõista oma teo jultumust," kirjutab ettevõtja ja EOK president Urmas Sõõrumaa oma avalikus pöördumises.

Sõõrumaa leiab, et Eesti mitme eluvaldkonna suursponsori Toomas Annuse süüdistamine „Pealtnägijas“ ja ERRis viitega: „Täiendavalt avaldatud osad Mati Alaveri toimikust näitavad, et sportlane Karel Tammjärv ja suursponsor Toomas Annus olid varem teatust märksa rohkem dopinguafääri segatud. Ka pettus oli palju jultunum, kui varem teada oli, selgub “Pealtnägija” uurimisest,“ jätab mulje justkui Toomas Annus oleks kuidagi olnud teadlik dopingu kasutamisest või seda rahastanud.

“Toomas Annus kinnitas „Pealtnägijale“ enne saadet edastatud SMSis, et nii see ei ole, kuid saate müügieesmärgil otsustas Mihkel Kärmas siiski sellise mulje jätta. See mulje on vale ja Eesti tippspordi rahastamist hävitav,” pahandab Sõõrumaa.

Eesti spordile võib „Pealtnägija“ valesüüdistus Sõõrumaa sõnul maksma minna miljoneid eurosid, sest suurtoetajaid on Eesti spordil kahe käe näppudel loendatav arv ning nende hulgast, kes on ihu ja hingega Eesti sporti toetanud pikki aastaid, käis sellel nädalal tõsine kahin läbi. Väheoluline pole tema hinnangul, et need toetused on omavahel seotud – ühe toetuse kadumisel või kaduda ka teine või peavad teised selle augu täitma.

Nagu kinnitab Toomas Annus oma avalikus pöördumises: „Loodan, et riik kui antud juhul alatult tegutsenud ERR-i omanik, toetab sporti suuremalt kui seni.“

Mihkel Kärmas kinnitab peale saadet vabandavalt: „«Pealtnägija» ei ütle kuidagi, et Toomas Annus oleks isiklikult dopinguskandaalis osalenud.“ Hilisem vabandus ei loe Sõõrumaa sõnul aga midagi ei dopingutarvitaja ega ajakirjaniku puhul, sest talle on tahtliku ebaeetilise teo tagajärjed ette teada. „Pealtnägija“ käitumine ja vaatajate petmine on olümpiakomitee presidendi kinnitusel olnud palju jultunum, kui usaldusväärselt ajakirjanduselt oodata võib. „Pealtnägija“ ei ole usaldusväärne, kui ta laseb eetrisse teadlikku laimu.

“Dopingutarvitajad teadsid, et vahelejäämisel on mäng läbi. Ajakirjanik peab teadma, et etteteadvalt valeinfo edastamine sadadele tuhandete vaatajatele ei ole tagajärjeta ka ajakirjaniku usaldusväärsusele – see on infodopinguga vahelejäämine. Infodoping aitab lugusid müüa ja vaadatavust tõsta, kuid ebaausalt. See ei ole sõltumatu ja aus ajakirjandus,” kirjutab Sõõrumaa.

Sõõrumaa pöördub eraldi ka Toomas annuse ja Mihkel Kärmnase poole. “Aitäh, Merko, aitäh, Toomas, selle eest, mida sa oled andnud Eesti spordile viimase 30 aasta jooksul. Ainult ettevõtja teab ja mõistab, mida tähendab näiteks miljoni euro teenimine, sellelt maksude maksmine ja seejärel selle raha annetamine head tegevalt,” kirjutab Sõõrumaa.

Ta väljendab lootust, et Toomas Annus mõtleb ümber. “Eesti sport on sinu seljataga. Mitte ainult spordijuhid, vaid ka sportlased. Olümpiavõitja Erki Noole ja maailmameistri Ott Tänakuga eesotsas. Me hindame ülikõrgelt seda, mida sa oled teinud. Ja loodame väga, et ka edaspidi teed. Me ei saa Sinuta kuidagi hakkama.”

Mihkel Kärmasele teatab Sõõrumaa, et seekord hämamisest stiilis „“Pealtnägija“ ei ütle kuidagi“ ei piisa. “Eestis ei tohi alusetult solvata mitte kedagi. Süüdistada ja valesüüdistada samuti mitte. Igal omakasupüüdlikul teol, mille tegemise järel sa väidad, et sa ei ole seda ju teinud, on tagajärjed.”

“Sellest, et sa tahtlikult ja teadlikult rikkusid infodopingu reegleid, ei ole kahtlust, kui sellest saavad aru mitte ainult Toomas Annus ja mina, vaid ka Erki Nool, Ott Tänak ja paljud teised maailma parimad, kellelt sa võtad võimaluse oma paremust tiitlivõistlustel kinnitada,” nendib Sõõrumaa.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

temaatik
30. jaan. 2021 20:39
https://sport.ohtuleht.ee/1024637/kommentaarid https://sport.postimees.ee/7168230/urmas-soorumaa-mihkel-karmas-jai-infodopinguga-vahele/comments https://sport.postimees.ee/7168410/mihkel-karmas-millist-eesmarki-see-aktsioon-tegelikult-teenib?_ga=2.116405377.683416705.1611863453-1719046557.1589639412 https://innojairja.blogspot.com/2010/03/mihkel-karmas-on-kapo-agent.html https://objektiiv.ee/teema/mihkel-karmas/
Vaatleja
30. jaan. 2021 18:36
Meie nn. peavoolumeedias töötavatele ajakirjanikele on juba üldsielt omane olnud inimestele varju heita kui neil selleks vaid tuju peaks olema ilma, et selleks konkreetset alust oleks või, et antud lood ka kunagi sedasi määritud inimestele omistatud süü reaalse tõendamiseni viiks nagu on ka peaaegu mõtttetu oodata, et mõni neist ajakirjanikest hiljem vähemalt vabandamagi vaevuks; õigust kipub hoopiski veel ülegi jääma nagu teaksid nad üsna hästi, et neile on keegi väjastanud kõikekatva indulgentsi, mis neid kogu ülejäänud rahvaga võrreldes kättesaamatusse kõrgusesse ülima süüdistaja ja kohtumõistja toolile tõstab. Ehk siis tegu on üsna ilmselt taas ühe kahetsusväärselt sagedase neljanda võimu karistamatu kuritarvitamise juhtumiga meie suleseppade poolt.
Mõtleme veel
30. jaan. 2021 16:55
Annus dramatisserib üle. Pigem jääb mulje, et rahasajd pole enam head. Kuid ajakirjandus võiks lõbusam olla.