"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Lasnamäe on palju rohelisem ja inimsõbralikum, kui väljastpoolt tundub (1)
31. jaanuar 2021
Albert Truuväärt

„Lasnamäe kohta on palju valearusaamu ja eelarvamusi, aga tegu ei ole betoondžungliga, nagu siiamaani tihti arvatakse. Siia on tekkimas rohelust, näiteks uus Tondiraba park, ka kogukonnad on aktiivsemaks muutumas. Minu meelest on see linnaosa üsna aktiivselt arenemas, isegi  aktiivsemalt kui Mustamäe või Õismäe,“  ütles Lasnamäe Katleri-Paasiku kogukonna eestvedaja Stanislav Lomunov.

Hiljuti läbiviidud Tallinna rahulolu-uuringu kohaselt on enam kui 90% Lasnamäelastest rahul nii oma kodulinnajao kui ka linna kui tervikuga. Kohalikud kogukonnaaktivistid hindavad kõrgelt üha rohelisemaks ja inimsõbralikumaks muutuvad elukeskkonda ja heast planeeringust tulenevat mugavat logistikat.

„Lasnamäe on kindlasti väga ilus ja roheline linnaosa. Minu kui hobifotograafi jaoks on Lasnamäe ka visuaalselt väga kena – rohelised pargid, ilusad päikseloojangud ja päikesetõusud – kõik see visuaalne pool on väljaspool „kanalit“ hoopis silmapaistvam ja ma arvan, et loob kohalike jaoks väärtust,“ ütles MTÜ Lasnaidee üks eestvedajaid Meeri-Mall Aul.

Enam kui 10 aastat Lasnamäel elanud Aul peab piirkonna plussideks kesklinna lähedust ning kontsentreeritud ja mugavat elukeskkonda, kus on jalutuskäigu kaugusel kõik, mida vaja võib minna, toidu- ja ehituspoodidest kuni arstideni.

„See on suur pluss, et ei pea tingimata minema autoga, vaid saab ka jalutada. Ka kinnisvara hind on mõistlik– noortele peredele või inimestele, kes hakkavad soetama oma esimest kinnisvara, on Lasnamäe hinna ja kvaliteedi suhe päris hea.“

Nii ühistranspordi kui üldse linnaosa planeeringu mõttes on Laagna tee olemasolu naise arvates samuti suureks plussiks, sest võimaldab kiiret ühendust kesklinnaga, võimaldades kõigil kiirelt töölt koju või kesklinna asju ajama sõita ning välistab ummikud.

Nooruslikud ja entusiastlikud elanikud

„Minu jaoks isiklikult on Lasnamäe elukeskkonnana ka selles mõttes paeluv, et kuigi keskkond ise on võib-olla veidi anonüümne, on meil siin hästi palju inimesi ja nad tulevad julgelt kaasa põnevate ideedega, mida võib-olla igal pool mujal rakendada ei saakski. Kuna on palju inimesi, on võimalus ideid lihtsamini ellu viia. Kui tekib mingi idee ja saad oma maja inimesed nõusse, siis oled juba selle teostamisega poole peal. See on tore nähtus,“ märkis Meeri-Mall Aul.

„Kindlasti annab juurde ka see, et meil on noor linnaosa – vanuseliselt oleme me noorte hulgaga Tallinnas esirinnas ja see annab ka entusiasmi ja katsetamisrõõmu juurde,“ lisas Aul, kelle sõnul on üheks heaks näiteks hiljuti kolmandat sünnipäeva tähistanud Laagna kogukonnaaed, mis pani Tallinna esimese kogukonnaaiana sellele algatusele aluse.

“Lasnamäe on tegemas sammu edasi keskkonnana ja ka inimeste poolest – Lasnamäe negatiivse kuvandi ja eelarvamuste aeg hakkab vaikselt mööda saama. Meie, kes me siin elame, oleme eluga rahul ja loodame, et ka teised näevad, et siin on väga palju potentsiaali.“

Lasnamäest võiks saada tark linnaosa

Stanislav Lomunov on koos teiste aktiivsete kogukonnaliikmetega teinud ka Tallinna kaasava eelarve rahvahääletusel Lasnamäe04 – nime all projekti, mille eesmärgiks on Katleri ja Paasiku tänavate vahelisel alal asuva Kase-Varese kogukonnapargi muutmine mõnusaks ajaveetmise kohaks.

„Plaan on park puhastada ja istutada sinna juurde uusi puid, paigaldada uued pingid , renoveerida olemasolevad trenažöörid ning rajada lauad lauatennise ja male mängimiseks,“ selgitas Lomunov.

„Minu soov on see, et Lasnamäest võiks saada tark linnaosa. Mitte, et teised linnaosad oleksid lollid, aga pean silmas seda, et tarkus ei tule ainult arvuti taga istumisest, tarkus väljendub ka targas ja aktiivses kogukonnas, mis hindab oma kodukanti. Sellepärast oleks väga tore, kui siia parki tuleksid näiteks ka malelauad ja lapsed saaksid õues viibides malet õppida. Tulevikus võiks siin vabas õhus kasvõi maleturniire korraldada. See kõik annaks elanikele positiivise impulsi.“

Lisaks on projekti autoritel soov pere väiksematele rajada ronimislinnak või seiklusrada ja laste liiklustee koos temaatiliste tarvikutega, nagu foorid, ülekäigurajad ja liiklusmärgid, mille abil saaksid lapsed läbi mängu õppida selgeks liiklusteooria põhitõdesid.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

alustab Lasnast midas keerulist
31. jaan. 2021 10:54
Mitte kedagi ei keelata näperdada veidi arvutit ja kinnisvarataksid panevad kõik paika elik ikka hea vana Mõisa Jürka kõik kokku Talina ja alustab teatavasti Lasnast. Midas keerulist näperdab veidi.