"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Soomere: rünnak Lutsari vastu on rünnak Eesti riigi vastu (1)
31. jaanuar 2021
Svetlana Aleksejeva

"Avalik rünnak COVID-19 tõrje teadusnõukoja juhi professor Irja Lutsari vastu näitab, et puusalt tulistatud vihakõnede ajastust liigume täpselt sihitud ähvarduskõnede ajajärku," kirjutab Eesti teaduste akadeemia presidendi Tarmo Soomere avalikus pöördumises.

Soomere hinnangul kujutab avalik rünnak teadusnõukoja koroonatõrjejuhi Irja Lutsari vastu endast sisuliselt rünnakut terve Eesti riigi vastu.

“Professor Lutsari valimine sihtmärgiks ei ole juhuslik. Targimate ähvardamine on otsene ja teadlik rünnak kogu Eesti riigi vastu. Sest riigi toimimine, nii kriisidega hakkama saamine kui ka edukus ja konkurentsivõime, tugineb järjest enam sellele, kui hästi suudab riik hankida ja rakendada parimat olemasolevat teadmist. Praegusel ajastul on selle teadmise kandjaks riiki nõustavad tippteadlased. Nende tasalülitamine ähvardamise ja mõnitamise kaudu on alatu viis nõrgestada meie riiki,” leiab Soomere.

“Francis Bacon teadis juba nelisada aastat tagasi, et miski ei ole riigile ohtlikum olukorrast, kus kavalad saavad esineda tarkadena. Nüüd näeme, kuidas kavalus on astunud liitu jultumusega,” nendib Soomere. “Teadus ja teadlased saavad seda protsessi kirjeldada, aga mitte muuta. Sellise tuleviku poole, mis oleks väärt elamist, liigume vaid siis, kui ühiskond tervikuna jultumust ja alatust ei aktsepteeri.”

Lutsar sattus eriti intensiivsete rünnakute alla, kui rääkis reedel ETV saates “Ringvaates”, et strateegilistel ametikohtadel töötavad inimesed peaksid olema koroonaviiruse vastu vaktsineerimisel eelisjärjekorras.

Lutsar on saanud ähvardavaid kirju ja sõnumeid ning avaldas laupäeval, et ähvardavad ja mõnitavad sõnumid on muutunud igapäevaseks. Professori sõnul on sellel nädalal ähvardavate kirjade sagedus tihenenud. Lisaks avaldas reede õhtul Facebookis video jurist Andrei Vesterinen, kus helistab Lutsarile ning tema teadmata salvestab vestlust.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

leida õiged sõnad
31. jaan. 2021 16:23
Seltskond teat olukorras peavad teat inimesed olema võimelised oma sõnu kontrollima. Mõistma mis on teat sõnade tähendus avalikus ruumis. Loomulikult Võrkpall on võrratu kuid kas teat ajahetkel ja teat ruumis...Selles ju asi strateegilistest ametikohtadest siis ja tundub Mihhail Kõlvart oskas teat hetkel käituda õieti.