"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Linn kannab igakuiselt ligi 3000 eurot kahju õnnetustes rikutud liikluskorraldusvahenditest (0)
01. veebruar 2021
Ilja Matusihis

Tallinna Transpordiameti hinnangul juhtub pealinnas aastas ligikaudu 200-250 liiklusõnnetust, mille käigus tekib kahju linnale kuuluvatele liiklusmärkidele, fooridele, teepiiretele ja teistele liikluskorraldusvahenditele ning mille puhul ei ole võimalik tuvastada kahju tekitajat.

Linnale kuuluvad liikluskorraldusvahendid õnnetusjuhtumiste vastu kindlustatud ei ole, sest liikluskindlustuse seaduse järgi hüvitatakse liiklusõnnetuse tagajärjel tekkinud kahjud õnnetuse põhjustaja kindlustusseltsi poolt. Kuid erandiks on sellised juhtumid, kus liiklusõnnetuse põhjustaja põgeneb sündmuskohalt ja politseil ei ole võimalik kahjutekitajat tabada. Need kahjud – keskmiselt 3000 eurot kuus – kannab linn, lisaks tuleb iga juhtumi puhul kahjukannatajal tasuda 150 euro suurune omavastutus.

Abilinnapea Andrei Novikovi sõnul tuleb arvesse võtta, et isegi kui liikluskindlustus kahjud hüvitab, siis liiklejad maksavad need kulud ühiselt kinni. “See on liikluskultuuri küsimus, et liiklejad mõistaksid: mida ise teeme, tuleb kas liiklusõnnetuse või rahalise kuluna meieni tagasi. Maksame kõik ühiselt läbi liikluskindlustuspoliiside õnnetusjuhtumitega tekitatud kulusid kinni. Varalise kahju puhul saame veel piiritleda kulu suuruse, kuid hoolimatust sõidustiilist tingitud isikukahjude puhul võivad kulutused aja jooksul ulatuda lausa sadadesse tuhandetesse. Aga ükski raha ei asenda head tervist ega anna tagasi inimelusid. Seetõttu olgem linnaliikluses ettevaatlikud ja teistega arvestavad, eriti oluline on see praegustes muutlikes talveoludes,” lisas Novikov.

Tallinnal on kokku ca 35 000 liiklusmärki, 387 liiklusfoori, 180 liikluskaamerat, 28 liiklusvoogu jälgivat loendurit, lisaks veel tuhandeid metallist teepiirdeid ja bussiootepaviljone. Olenevalt liikluskorraldusvahendi keerukusest võib selle remondi peale kuluda 100 eurost kuni 25 000 euroni, sest lisaks vahendile endale tuleb sisse arvestada ka keerulised kaevetööd ja remondile kuluv aeg.

Tallinna Transpordiamet kutsub üles teavitama nii rikutud liikluskorraldusvahenditest kui puuduvatest kaevuluukidest linna lepingupartneri AS Signaali dispetšerteenistust telefonil 6563535 või e-postil info@signaal.ee.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.