"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Soome ajalooline hetk koroonavõitluses – Helsingis algas täna massiline vaktsineerimine (0)
01. veebruar 2021
Rene Suurkaev

Helsingis alustati täna üle 85-aastaste ja vanemate koroonavastast vaktsineerimist. Esimeses järjekorras saavad süsti ka nende hooldajad.

Massiline vaktsineerimine algab kolmes vaktsineerimiskohas, milleks on Jätkäsaari, Malmi ja Myllypuro. “Neljas vaktsineerimiskoht lisandub hiljem,” märkis Helsingi tervisekeskuste peaarst Timo Lukkarinen ametlikus pressiteatas. “Hindame telefonitsi broneerimise võimekust piisavaks, kuid palume inimestelt siiski kannatlikkust, iseäranis alguses. Loodame samuti, et helistamisega jaksavad oodata need, kes vaktsineerimise esmajärjekorras veel ei ole.”

Tänahommikuse seisuga oli Soomes koroona vastu vaktsineerituid 144 520 inimest. Esmalt olid Terviseameti (THL) soovitatud vaktsineerimisjärjekorras koroonapatsientidega tegelevad meedikud ning ööpäevaringse erihooldusteenuse saajad ühes oma põetajatega. Nüüd suundutakse Helsingis vaktsineerima vanemaealisi, kes kuuluvad järgmisse prioriteetsesse sihtrühma.

Esimesel nädalal on eakatele sünniaastaga 1936 (ja enne seda) kasutuses tubli 2000 vaktsiiniannust. Vanuserühmades on kokku umbes 14 000 pealinlast. Esimeses järjekorras vaktsineeritavaid eakaid, tervishoiutöötajaid ja riskirühma kuulujaid on kokku umbes miljon.

Helsingi linnavalitsuse terviseteenuste juht Leena Turpeinen tunnistas pressiteates, et vaktsiine on praegusel hetkel saada üsna vähe. “Vaktsineerimine edeneb kui vaktsiinid muutuvad kättesaadavaks, kuid pole veel täpset teavet, kui palju vaktsiini saadakse ja kui kiiresti vaktsineerimine edeneb,” rääkis Turpeinen möödunud nädalal, enne kui Astra Zeneca vaktsiin sai Euroopa Liidus müügiloa.

Vanematele inimestele tuleb vaktsineerimise kohta koju teade. Helsingi linna kinnitusel saadeti see 85-aastastele ja vanematele inimestele eelmise nädala lõpul või alanud nädala hakul. Üle 70-aastastele pealinlastele saadetakse vaktsineerimisteade koju kohe, kui saabub nende järjekord. Samuti on kavas eakatele Helsingi elanikele helistada. Mitmete kanalite kaudu üritatakse jõuda võimalikult paljude elatanud elanikeni.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.