"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinn tutvustab nutiteid Dubai maailmanäitusel (0)
01. veebruar 2021
Albert Truuväärt

Sügisel algaval maailmanäitusel tutvustab Tallinn juhita busside teste, päikeseenergiat tootvat teekatet, nutikaid ülekäiguradasid, tänavatel asuvaid sensoreid ja 3D linnamudelit.

Tallinna linn osaleb esimest korda maailmanäitusel – EXPO 2020 Eesti paviljonis. Pandeemia tõttu edasilükatuna avab see külastajatele uksed tänavu oktoobris ning jääb avatuks 31. märtsini 2022. Maailmanäitust oodatakse külastama kuni 25 miljonit inimest.

Eesti vastvalminud paviljoni väljapanek keskendub digitaalsetele lahendustele, nutikatele leiutistele ning keskkonnahoiule. Oma saavutusi selles vallas tutvustab ka Tallinn. Ettevõtluskeskuse juhi Jaanus Vahesalu sõnul hõlmab see tulevikulinna projekte, mis on ellu viidud või loomisel koos teadusasutuste ning erafirmadega. “Tutvuda saab juhita busside testide, päikeseenergiat tootvate  teekatete, nutikate ülekäiguradade, tänavatel asuvate sensorite ja e-valitsemise süsteemiga,” loetles Vahesalu, kelle sõnul leiavad tutvustamist 3D linnamudel, avaandmetel põhinevad digitaalsed lahendused ja ka rohepööret toetavad algatused.

Eesti tänavatoit

Riiki ja ettevõtteid tutvustav väljapanek on jagatud kolme ossa: digitaalsed lahendused, nutikad lahendused ning loodusega kooskõlas elamine. “Meil on külastajatele pakkuda hästi mitmekülgne ekspositsioon: interaktiivne Eesti lugu, mis kuvatakse peegelseintele ja millest osa on oma nutitelefoniga võimalik vaadata ka liitreaalsusena, meie digiühiskonda sümboliseeriv 400 valgusallikaga installatsioon, käsitööna valmivad savist paviljoni seinad, robotbaarmeniga Eesti kohvik ja palju muud põnevat,” selgitas Eesti esinduse juht Andres Kask.

Esimene korrus on avatud kõikidele külastajatele ning sealse ekspositsiooni selgroog on e-Eesti edulugu. “Digitaalse ühiskonna lugu on see, mis eristab meid kõikidest teistest riikidest ning on heaks ukseavajaks ka teistele valdkondadele,” lausus Vahesalu.

Sel korrusel on avatud ka tänavatoitu pakkuv kohvik.

Paviljoni teisel korrusel asub ärikeskus, mis tutvustab kõiki osalevaid ettevõtteid. Lisaks seminariruum sajale inimesele ning kaks väiksemat ruumi kohtumisteks ja koosolekuteks. Nö showroomi ekraanidel tutvustatakse delegatsioonidele Eestit videote ja reklaamidega. Eesti renditud kahekorruselise hoone  kummalgi korrusel on põrandapinda 400 m2.

Paviljoni disaini ja väljapaneku autorid on agentuurid KOKO ja MOTOR, kes on loonud Eestile omase minimalistliku ja samas isikupärase näituse.

Pinda jagavad kõik partnerid vastavalt panusele. Praeguse seisuga osaleb Eesti paviljonis koos riigiga 37 ettevõtet-organisatsiooni ning Tartu ja Tallinna linn. Tallinn on osa Eesti paviljoni ekspositsioonist.

Linna tutvustavad giidid

Pool aastat kestva messi jooksul räägivad giidid delegatsioonidele Tallinna lugu ja tutvustavad pealinna regiooni kui rahvusvahelist innovatsioonipaika, kus ettevõtted on nutikad ja kasutavad lahendusi, mida teistelgi võimalik kasutusele võtta. “Tallinna esindus osaleb messil vaid planeeritud visiitide või korraldatavate sündmuste raames,” selgitas Vahesalu.

Tallinnale maksab EXPO-l osalemine 30 000 eurot, lisanduvad kulud lähetustele, vastuvõttudele jm sündmustele. “Seda juhul, kui on võimalik kohale sõita ja sündmusi korraldada,” täpsustas Vahesalu. “EXPO on suurepärane võimalus tutvustada Tallinna innovatsioonikeskusena ja tulevikulahenduste testkeskkonnana, mis aitab piirkonda tuua uusi välisinvesteeringuid.”

Eesti osalemist EXPO-l juhib ja korraldab ettevõtjate eestvedamisel loodud SA EXPO 2020 Dubai Eesti esindus.

Eesti riigi esindajana ehk peakomissarina alustab Dubai EXPO-l tööd diplomaat Daniel Schaer, kes arendab just äridiplomaatiat. “Maailmanäitus toob pooleks aastaks Dubaisse kokku üle 190 riigi ja see saab olema esimene suur üritus pärast koroonakriisi, kus on võimalik luua silmast silma kohtudes koostöö- ja ärikontakte,” sõnas Schaer. “Peame seda võimalust kindlasti kasutama.”

“Tallinn on 2020. aasta maailma intelligentseima kogukonnana tuntud oma uuendusmeelsete ettevõtete ning tehnoloogiarakenduste poolest riigi ja omavalitsuse juhtimises,” lausus abilinnapea Aivar Riisalu (pildil. “Toetades oma ettevõtteid globaalse edu saavutamisel, võidame kogu regioonina. Maailmanäitusest osavõtt on väärt võimalus püüda kriisist väljumise ajal rahvusvahelist tähelepanu.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.