"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Vaktsiinikorruptsioon ootab juriidilist selgust (1)
01. veebruar 2021
Rene Suurkaev

Iroonilisel kombel arutas riigikogu alles mullu veebruaris meedikutega seotud korruptsiooniriske. Muidugi ei osatud siis veel undki näha uuest nähtusest selles vallas ehk vaktsiinikorruptsioonist, kus tervist päästvaid tilgakesi althõlma jagatakse "omadele jopedele".

Tavaliselt on “eelisvaktsineeritute” näol tegemist tähtsate tegelastega, aga mitte n-ö eesliini võitlejatega. Seaduse mõistes on meditsiinikorruptsioon endiselt üsna laiali valguv. Üldjuhul näiteks ei tohi teha otsuseid või toiminguid oma lähedaste suhtes, kui need seonduvad avaliku raha kasutamisega, sinna alla lähevad ka haigekassast makstavad raviteenused ja hüvitised. Kui vaktsineeritakse keegi, kelle järjekord peaks olema alles ehk kuude pärast, siis praegu suhtutakse sellesse kui vaid eetika ja moraali küsimusse. Aga kas peaks? Või tuleks sellele läheneda kui korruptsioonikuriteole? Tundub jahmatavana, et kui varem räägiti pigem taunivalt isegi kommikarbi või lillekimbu viimisest arstile, siis nüüd viibutatakse althõlma liikunud vaktsiini puhul vaid näppu. Teisalt on see ju kellegi tervise ohtu seadmine mõne kabinetivaikuses töötava tähtsa isiku arvelt. Vaktsineerimise järjekord pole meil jõudnud veel isegi mitte tänavatel töötavate politseinikeni, sest vaktsiini lihtsalt ei jätku.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

stiilinäitaja
7. veebr. 2021 11:53
https://www.nelli.ee/iisrael-kui-opikunaide