"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Anu Tali: Vanemate ja õpetajate tugi on see, mis tekitab lastes usku iseendasse (0)
01. veebruar 2021

Tallinn kuulutab välja talendiotsingu, kuhu on oodatud osalema kõik musikaalselt andekad pealinna üldharidus-ja huvikoolide õpilased.  Kahtlemata on tegu sündmusega, mis aitab sillutada noormuusikutele teed tulevikku. Ehk osutub just konkurss  "Tallinna talent" olema mõne tulevase artisti tähetee alguseks.

 

“Au ja kiitus initsiaatorile, idee autorile ja “Tallinna talendi” patroonile Mihhail Kõlvartile. See oli täitsa üllatus, sest sellist asja pole varem tehtud. See on väga vinge,” rõõmustas üks “Tallinna Talendi” korraldajatest, muusikapedagoog ja koorijuht Lydia Rahula saates “Tallinna Panoraam”.

“Minu arust on see ülioluline, kuna üle maailma on praegu globaalselt see probleem, et inimesed enam ei õpi muusikat, kuna nad on muusikast võõrandatud. Eesti on üks viimseid kohti, kus muusikaharidus endiselt veel on au sees. Ja ma näen väikest tendentsi, et see on langemas. Aga siiski näiteks saade “Klassikatähed” ja sellised suured ettevõtmised on muusikaharidust väga paljupropageerinud noortehulgas.  Ma loodan, et see saab olema suur tõus jälle,” avaldas oma mõtteid dirigent Anu Tali, kes kuulub ka “Tallinna talendi” žüriisse.

Talent on anne ja et andeid tuleb otsida

Nagu ütleb vanasõna- mida õpid noores eas, seisab eluaeg sul peas. Muusikaanne avastatakse reeglina juba lasteaias või algklassides, selle edasiarendamine nõuab aga suurt  pühendumust.

Lydia Rahula tõdeb, et talent on anne ja et andeid tuleb otsida. Kuid lisab sealjuures, et anne tähendab väga suurt töötegemise võimet. “Näiteks Uku Suviste, keda ma samuti olen õpetanud, oli lapsepõlves vaikne ja vaatas palju aknast välja. Ta ei  laulnud kunagi solisti koolis, kuid oli väga musikaalne. See on see suur tahe ja suur töötegemise võime, mis viivad inimest elus oma sihini,” mõtiskles Rahula. “Aga paljudel tekkib huvi ka hiljem. Kui see huvi hiljem tekkib, seda näiteks nii  klaverimängus kui ka  kasvõi spordis. Näiteks tennisist Roger Federer alustas hiljem mängimist kui paljud teised ja ta on siiski tippu jõudnud, kuid see on olnud väga suur töö tegemine, mis ta sinna viis ” lisas Rahula.

“Mina ütleks kõikidele lastevanematele võibolla isegi rohkem kui lastele, et lauluhääl on ju ka lihas.  Lihased vajavad treenimist ja alguses on see hääle ulatus väga väike ja samuti need sõrmekesed, instrumentalistidest rääkides. Oluline on lapsi julgustada ja kuulata. Mitte teisest toast öelda, et ma kuulen küll, et mängi või laula  seal omaette,” ütles Tali ning lisas, et soovib toonitada, et eeskätt on just  vanemate ja õpetajate tugi see, mis tekitab lastes usku endasse.

Võimalus esinemiskogemuse saamiseks

“Minu ema ja isa on mõlemad muusikaõpetajad. Ja ma tahtsin isa moodi olla väiksena , nagu ilmselt iga poeg. Kuna minu isa kodus mulle natuke õpetas klaverit  ja ma ise ka tahtsin õppida, siis midagi ma oskasin juba lasteaia eas ma mäletan. Aga tõsisem klaveriõppimine algas seitsme aastaselt, kui läksin kooli,” rääkis pianist ja “Tallinna talendi” üks žürii liikmetest Johan Randvere.

Tallinna talent on ideaalne võimalus esinemiskogemuse saamiseks. Tagasiside professionaalidelt on ainiti juba võiduks igale  osalejale. Talendiotsingu žüriisse on kaasatud mitmed nimekad  Eesti muusikud, teiste seas näiteks ka  Ivo Linna ja Valter Soosalu.

“Me vaatame kogu kremplit ju kokku. Ma usun, et selline anne ikkagi paistab läbi, kuskilt see midagi särab. Kasvõi inimesi olek on selline, et ohh tuli lavale ja märkad teda kuidagi,” ütles Randvere. “Minu arust on oluline tunda ära see miski. Saada aru, kas lapsele tähendab muusika midagi ja kas see on tema enda jaoks oluline. Kindlasti ei tohi karta oma esinemist. Kindlasti tuleb oma hingelt kõik ära kirjeldada ja siis žürii tunneb ära selle olulise, mis vajab esiletõstmist,” rääkis žürii liige Anu Tali.

Konkurss toimub  vokaal- ja instrumentaalsolistidele ning vokaal- ja instrumentaalansamblitele. 

“Kindlasti on väga palju häid instrumentaliste, ka nemad võiksid tulla. Gümnasistid võivad mängida ju kuni 9 minutit ning võivad valida ükskõik millise kava. Vanuseaste on konkursil 7-19 eluaastat, mis on jaotatud veel kolme alarühma. Me väga ootame ja kindlasti kõik võtke julgelt osa, julgustas Rahula andekaid lapsi.

Konkursile registreerimine avatakse 1. veebruaril. Ankeedi esitamise lõpptähtaeg on 20. veebruar. Regionaalsed voorud toimuvad märtsis ja aprillis. Tallinna talendi” konkurss loodetakse lõpetada maikuus piduliku lõppkontserdiga Estonia kontserdisaalis. 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.