"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Urmas Arumäe ei tunnista kohtus süüd (0)
02. veebruar 2021
Rene Suurkaev/ Foto on illustreeriv

"Ma ei saa sellest süüdistusest aru. Ametiisikuks olemist ei saa tunnistajate ütlustega tõendada, selleks on vaja töölepingut või mingit asjakohast tõendit. Mina ei ole kunagi ministri nõunikuna töötanud," sõnas maaeluministri endine nõunik Urmas Arumäe.

Harju maakohtus algas teisipäeval kohtuprotsess maaeluministri endise nõuniku Urmas Arumäe üle, keda süüdistatakse korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu teadvas rikkumises eriti suures ulatuses, Arumäe end süüdi ei tunnistanud, vahendas BNS. 

Arumäe ennast kohtuasja avaistungil süüdi ei tunnistanud. Arumäe ja tema kaitsja vandeadvokaat Aadu Luberg väidavad, et Arumäe pole kunagi üldse maaeluministeeriumis töötanud. “Ei ole (Mart Järviku nõunik) olnud, ma olin õigusnõustaja läbi advokaadilepingu,” ütles Arumäe Postimehele pärast istungit.

“Ma ei saa sellest süüdistusest aru. Ametiisikuks olemist ei saa tunnistajate ütlustega tõendada, selleks on vaja töölepingut või mingit asjakohast tõendit. Mina ei ole kunagi ministri nõunikuna töötanud,” kinnitas Arumäe.

Kaitsetaktika kui sõnademäng

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Leelet Kivioja nimetab Arumäe kaitsetaktikat sõnademänguks. “Eks asju võib nimetada erinevate sünonüümidega, aga fakt on see, et kliendilepingu alusel oli tema see käsundit täitev advokaat, kes oligi palgatud ministrit nõustama muuhulgas siis kõikvõimalikes õigusküsimustes, ka selles PRIA-t puudutavas vaidluses,” rääkis Kivioja ja lisas, et heal lapsel on mitu nime. 

Kivioja sõnul on pole vahet, milline on Arumäe ametinimetus, vaid tema tegevuse sisu. “Kas ta on tööl ministeeriumi palgal või mingisuguse töölepinguga või kas ta on siis tõesti lihtsalt õigusteenust osutav advokaat, kui tema tööülesanne on selline, et ta läbi selle saab ministri otsuseid suunata ja osaleda otsuste kujunemise protsessis, siis juba sellest piisab, et olla ametiisik,” hindas prokurör. 

Arumäe kaitsja vandeadvokaat Aadu Luberg palus aega kuni neljapäevani, et arutada Arumäega läbi, kas minna kohtuasjas lühimenetlusele. Kohus määras uue istungi neljapäevale.

Põhja ringkonnaprokuratuuri  süüdistuse järgi nõustas Urmas Arumäe ametiisikuna õigusküsimustes maaeluministrit, olles samal ajal kahtlustatavate kaitsja kriminaalasjas, kus kannatanuks oli maaeluministeeriumi haldusalasse kuuluv PRIA.

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas 2019. aasta novembris kriminaalmenetlust uurimaks, kas toonase maaeluministri Mart Jäviku nõunik võis ministrile õigusnõu andes osaleda ametiisikuna otsuste tegemisel ja otsuste sisulisel suunamisel endaga seotud inimestega. Nimelt nõustas Arumäe ministrit PRIA-le kriminaalmenetluses volituse andmise küsimuses, olles ise samas kriminaalasjas kahtlustatavate kaitsja. PRIA küsis maaeluministeeriumilt volitusi saamaks Urmas Arumäe klientidelt tagasi 1,1 miljonit eurot investeeringuteks makstud toetusraha.

Jätkas füüsiliste isikute kaitsmist

Nõunikuks saades Urmas Arumäe küll taandas end juriidiliste, kuid mitte füüsiliste isikute esindamisest nimetatud kriminaalmenetluses. “Prokuratuur leiab, et Urmas Arumäe taandumine kaitsja rollist oli pelgalt näilik, kuivõrd ta küll loobus juriidiliste isikute esindamisest, ent jätkas samade äriühingute juhatuses olnud füüsiliste isikute kaitsmist. Sealjuures hakkas juriidilisi isikuid esindama temaga samas büroos töötav teine advokaat. Seeläbi olid juriidilised isikud endiselt Urmas Arumäega seotud,” on eriasjade prokurör Leelet Kivioja varem BNS-ile öelnud.

Prokuratuuri hinnangul pidi Urmas Arumäe olema teadlik tema klientide majanduslikust huvist ehk oma kaitsealuste soovist toetusi mitte tagasi maksta, mis võis mõjutada tema otsuseid maaeluministri nõunikuna. Seega oli Urmas Arumäe korruptsioonivastase seaduse järgi teadlik korruptsiooniohust. “Samuti peab ametiisik toimingupiirangust viivitamata teavitama oma vahetut juhti, mida antud juhul süüdistatav ei teinud,” lisas Kivioja.

Prokuratuur esitas Arumäele süüdistuse karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu teadvas rikkumises eriti suures ulatuses ehk enam kui 400 000 euro ulatuses.

Kriminaalasja uuris keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja uurimist juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.