"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Magalates takistavad parkivad autod lume koristamist (2)
03. veebruar 2021
Rene Suurkaev/ Foto on illustreeriv

"On ka selliseid inimesi, kes ei puudutagi oma autot ja mõni on isegi selline, et võtab masinalt numbrid maha, et me ei saaks teada, kellele vastav sõiduk kuulub," kirjeldas olukorda Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti juhataja Aivar Toompere.

“Koroona on põhjustanud ka seda, et paljud töötavad kodukontorites ja nädalaid oma sõidukeid ei liiguta ja sõidagi. Tavaliselt pargitakse suuremate majade ette parklatesse või tänavale. Kuna lund tuleb iga päev aina juurde, seda küll lükatakse, aga lumevallid on läinud nii kõrgeks, et autod hakkavad takistama lume välja vedamist,” tõdes TToompere.

Lumekoristust segavate autode probleemid kimbutavad pea kõiki linnaosi, kuid eeskätt magalarajoone Lasnamäed, Mustamäed ja Haaberstit. Probleemiks on need sõidukid, mis on pikalt kohapeale seisma jäänud, kuid pole otseselt romusõidukid. Üldiselt tehakse koostööd korteriühistutega, kes elanikke lumekoristusest teavitavad, osad küll pargivad autod vajalikult ümber, kuid mitte kõik.

“On ka selliseid inimesi, kes ei puudutagi oma autot ja mõni on isegi selline, et võtab masinalt numbrid maha, et me ei saaks teada, kellele vastav sõiduk kuulub ja me ei saaks omanikku üles otsida, et paluda tal sõiduk mõneks ajaks mujale parkida,” kirjeldas olukorda Toompere.

Mustamäel on need probleemid hästi tuttavad ja linnaosavanema, Lauri Laatsi sõnul tuleb tegeleda igasuguste korteriühistute ja sõidukite omanikega.

“On väga tublisid, oluliselt ükskõiksemaid ja koostööd välistavaid korteriühistuid ning täpselt sama lugu on sõiduki omanikega. Osa sõiduki omanikke saavad asjast aru ja pargivad mõneks ajaks mujale, kuid on ka neid, kes ütlevad, et miks te lumevalli minu auto eest ära ei korista, et ma saaksin välja sõita. Tegelikult unustatakse ära, et sõiduki omanikul on kohustus puhastada oma seisva auto ümbrus 1. meetri laiuselt ja seda väga paljud ei täida,” tõdes Laats.

Probleem elurajoonides on tõesti suur ja seda mitte üksnes lumerohkete talvede puhul. Sageli on magalarajoonides, kus parkimiskohtade nappus väga suur, probleeme ka muudel aastaaegadel, sest iga pisim meeter armastatakse kinni parkida, nii et ei saa ei päästeauto ega ka prügiautod majade juurde.

“Ma näen ainult seda võimalust, et tuleb magalarajoonides kehtestada parkimistasu – muud moodi seda enam teha pole võimalik ja pakkuda inimestele parkimismaju või suuri parklaid, mida võiks iseenesest ka linn teha, kuid see on pikem teema ja vajab palju arutelusid. Need arutelud juba eelmise aasta lõpust käivad. Olukord on tegelikult igal ajal hull, tühja sest lumest, aga päästeamet ei pääse ligi ja samamoodi ka prügiautod,” ütles Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

olukord
7. veebr. 2021 10:07
Autoomanikel ei ole üldjuhul lumelabidat ja muid talviseid abivahendeid nii autos kui ka kuuris. Lumi pühitakse autolt maha ka kõnniteele.
lisna
7. veebr. 2021 09:59
IMF ja EU on soovitanud ka automaksu ja maanteemaksu.