"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Tallinlased otsustasid jõulinnaku, terviseradade ja promenaadi rajamise kasuks (0)
03. veebruar 2021

"Me näeme, et inimesed on aktiivsed, inimestel on ideid, kuidas linna arendada, inimesed on tähelepanelikud ja näevad, kus oleks vaja linnaruumi parandada," tutvustas linnapea Mihhail Kõlvart kaasava eelarve hääletuse tulemusi.

 

Esmakordselt toimunud Tallinna kaasava eelarve ideekorje oli väga edukas, oma hääle linlaste pakutud ideedele andsid üle 5 protsendi hääleõigusega linlastest.

Tallinna linnavalitsus kinnitas oma tänasel istungil kaasava eelarve hääletuse tulemused. Kaasava eelarve rahvahääletusel osales 5,1 protsenti hääleõiguslikest linlastest ehk kokku 19 570 linlast. Neist valdav osa, 18 543 linlast andis oma hääle elektroonselt ning 1027 paberil.

Linnapea sõnul on hääletustulemused on kinnitatud. “Nägime, kui palju erinevaid projekte tuli linlaste poolt ja valik on väga lai aga ka hääletamine oli väga aktiivne,” lausus ta. “Peaaegu 20 000 inimest osales selles protsessis, täpsemalt 19 570 inimest. Juba praegu võime öelda, et vaatamata sellele, et see toimus esimest korda, võtsid tallinlased kaasava eelarve idee omaks ja me oleme väga lootusrikkad juba järgmise kaasava eelarve menetluse osas.

Konkurents esitatud ideede vahel oli suur igas linnaosas. Viies linnaosas eelistasid hääletanud liikumisvõimaluste ja terviseradade taristu arendamist. Lasnamäel pälvis inimeste poolehoiu Mustakivi jalakäijate tunneli korrastamise projekt, Kristiines jaapanipärase minimetsa rajamine ja Põhja-Tallinnas algatus rajada Kass Augusti promenaad Kopli tänavale. Igas linnaosas hakatakse teostama võitnud ideed, kuid analüüsitakse ka teisi sihiga leida võimalusi nendega arvestada.

“Kesklinnas ja Kristiines näeme võimalust ja vajadust teostada nii esimese kui ka teise kohta saanud idee, selleks on raha olemas. Tõenäoliselt teostame mõned projektid ka Tallinna lisaeelarvega,“ selgitas Kõlvart.

Hääletuse võitjad linnaosade kaupa:

Tallinna linn algatas 2021. eelarveaastaks esmakordselt kaasava eelarve projekti, mille investeeringute kogumahuks on eraldatud 800 000 eurot. Kaasava eelarve protsess läheb edasi, selle aasta teises pooles tuleb uus ideekorje. Samuti on peagi kavas koguda tagasisidet ideede esitajatelt ja vabakonnalt, et protsessi sujuvamaks muuta.

Kaasava eelarve ideede rahvahääletusel said osaleda kõik vähemalt 14-aastased inimesed, kelle elukoht on rahvastikuregistri järgi Tallinn. Igaüks sai hääletada kuni kahe endale meelepärase idee poolt oma linnaosas.

Vaata ka Tallinna kaasava eelarve materjale linna veebilehel: https://www.tallinn.ee/est/kaasaveelarve/

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.