"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Sutt: peame suutma hoida turismiettevõtluse ökosüsteemi (0)
05. veebruar 2021
Pealinn

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Suti sõnul on turismiettevõtluse puhul oluline see, et suudetakse alles hoida seda ökosüsteemi, mis on loodud.

“Kui maailm taas avaneb, peab sektoril olemas olema võrgustik, kompetents ja inimesed, et oleks võimalik pärast kriisi edasi liikuda,” ütles Sutt pressiteate vahendusel.

Ministril oli reedel videosilla vahendusel tutvumiskohtumine Eesti turismisektori erialaliitude ja esindusorganisatsioonidega. Kohtumise eesmärk oli kaardistada koostöökohad ja arutada võimalusi, kuidas riik saaks sektorit majanduskriisi tingimustes toetada.

“Kohtumisel käisime läbi aktuaalsed teemad ja arutasime ka pikaajalist vaadet, et kuidas näeb sektor oma olukorda pärast kriisi ning kus nad vajaksid riigi tuge ja järeleaitamist tavapärase elu taastumisel,” ütles Sutt.

Minister selgitas, et konkreetseid otsuseid turismisektori toetamisel, nii Euroopa Liidu välisvahendite kasutamise kui kriisiabi osas, veel tehtud ei ole, kuid ta rõhutas, et sektorile suunatud tugi peab olema tulevikku vaatav.

“Praegune kriis annab võimaluse muuta turismitööstus tugevamaks ja nutikamaks, et ettevõtted oleksid vastupidavamad ja säiliksid töökohad,” ütles Sutt. 

Ministri hinnangul kriisieelne olukord maailmas ei taastu, mistõttu peavad ka sektori toetamise põhimõtted möödunud aasta kevadest erinema.

“Olen sektoriga ühte meelt, et peame liikuma uuenduslike lahenduste suunas, kus on suurem roll tootearendusel ja uutel ärimudelitel. Vaid nii oleme rahvusvaheliselt konkurentsivõimelised,” lisas Sutt.

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimees Ain Käpp ütles, et turism on riigi identiteeti peegeldav tööstusharu ja võiks olla meie rahvuslik uhkus.

“Meie soov on ühiselt panustada, et sektor suudaks jällegi kaks miljardit ekspordi eurot riiki tuua ja anda oma oluline osa Eesti majanduse hüvanguks. Selleks ongi praeguses kriisi olukorras oluline ettevõtteid ja inimesi toetada, et säiliks võimekus turismil taastuda,” ütles Käpp.

Ühtlasi lepiti kokku, et Sutt ja MKM-i esindajad hakkavad sektori erialaliitude ja organisatsioonidega kohtuma regulaarselt, et aktuaalsed teemad üheskoos läbi arutada.

Kohtumisel osalesid Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu, Eesti Turismifirmade Liidu, Eesti Konverentsibüroo, Eesti Spaaliidu, MTÜ Eesti Maaturismi, Tallinna Lennujaama, Ettevõtluse Arendamise SA Turismiarenduskeskuse ja MKM-i esindajad.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.