"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
SUUR HEATEGU! Kaja Kultuurikeskuses saab taas verd loovutada (0)
05. veebruar 2021

"On väga oluline, et koroonaviirus ei vallutaks kogu meie elu ega põhjustaks doonorivere puudujääki. Elu läheb edasi ja doonoriverel on endiselt hindamatu väärtus," rõhutas Mustamäe linnaosavanem Lauri Laats.

Esmaspäeval kella 15-18 on Kaja Kultuurikeskusesse oodatud kõik inimesed, kes saavad verd anda – toimub kultuurikeskuse selle aasta esimene doonoripäev.

Eelmisel aastal alguse saanud doonoripäevad läksid tõusujoones. Kui märtsis oli külastajaid 17 ja verd sai loovutada 13 inimest, siis maikuus oli tulijaid 28 ja verd said anda 23 inimest. Esmaseid doonoreid oli märtsis 3 ja mais 8. Oktoobris oli aga soovijaid juba 33, verd sai anda 26 inimest ja esmatulijaid oli 4.  

Vere loovutajate ja esmatulijate arvu kasv näitab, et Kajas läbi viidavad doonoripäevad on olnud õige samm. “Tahan tänada kõiki mustamäelasi, kes on doonoripäevadel käinud ja verd andnud. On väga oluline, et koroonaviirus ei vallutaks kogu meie elu ega põhjustaks doonorivere puudujääki. Elu läheb edasi ja doonoriverel on endiselt hindamatu väärtus,” rõhutas Laats.

Siiski ei saa mitte kõik soovijad verd anda. Arstide sõnul on üks peamisi põhjuseid, miks tulija doonoriks ei sobi, madal hemoglobiini tase. 

Veel rõhutavad doktorid, et doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18-60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva. Doonoripäevale tulles tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument.

Doonoripäeval järgib verekeskuse personal kõiki tervishoiutöötajatele kehtestatud juhtnööre ja rakendab nakkushaiguse tõrje ja ennetamise meetmeid, kõik töövahendid ja pinnad desinfitseeritakse pärast iga doonorit, ka doonoritele on pandud laudadele antiseptiline geel käte desinfitseerimiseks.

Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad”.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.