"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Õllesõbrad hääletasid Põhjala pruulikoja maailma saja parima hulka (0)
06. veebruar 2021
Lauri Laan

“See näitab, et meie pruulmeistrid suudavad igal aastal luua huvitavaid tooteid, mis õllesõpru kõnetavad. Meil ei olnud eelmisel aastal võimalik käia õllefestivalidel enda toodangut tutvustamas ning seda enam teeb rõõmu, et Põhjala fännid üle kogu maailma on jätkuvalt meile truuks jäänud,” sõnas Põhjala pruulikoja juht Enn Parel. 

Rahvusvahelise õllefännide keskkonna RateBeer kasutajad valisid Põhjala pruulikoja ainsana Eestist maailma saja parima omasuguse hulka.

Põhjala jõudis 35 000 pruulikoja seast 55. kohale ning Euroopa pruulikodade arvestuses oli Põhjala lausa 15 parima hulgas. Pareli sõnul teeb rahvusvaheliste õllesõprade tunnustus pruulikojale suurt rõõmu.

Reitingusaidi esisajas on ka mitmeid pruulikodasid, kellega Põhjala on pruulinud koostööõllesid.

“Oleme üheteistkümne esisaja hulka jõudnud pruulikojaga koostööd teinud, käsitööõllemeistrite seas on levinud nippide ja oskuste vahetamine, et pruulimiskunsti lihvida,” selgitas Parel.

Näiteks Poola käsitööõlle tootja Browar Pintaga pruulisid Põhjala pruulmeistrid 2019. aastal ühiselt kange Balti porteri tüüpi õlu nimega Baltic Pride.

“Meil oli sõbralik vaidlus teemal, kust riigist on Balti porter pärit, nii tekkiski mõte hoopis ühiselt seda ajaloolist õllesorti edasi arendada,” meenutas Parel.

Samuti esisaja hulka jõudnud Suurbritannia pruulikojaga Verdant pruulisid Põhjala pruulmeistrid mullu virtuaalselt Zoomis ja teiste online platvormide kaudu, kuna koroona tõttu ei õnnestunud traditsioonilisi ühispruulimisi teha.

“Verdant võttis pruulida Põhjala Baltic Porteri ja Põhjalas valmis topelt-IPA Wind Forecast, mis on siiani veel Tap Roomi kraanis saadaval,” rääkis Parel.

Maailma parimatest pruulikodadest lõviosa tegutseb Põhja-Ameerikas, kus asub RateBeeri keskkonna hääletustulemuste põhjal sajast parimast pruulikojast 63. Edetabeli saja parima hulgas oli veel üheksa pruulikoda Inglismaalt, kaheksa Belgiast, viis Kanadast, kolm Taanist ja Poolast, kaks Šotimaalt ja Madalmaadest ning üks pruulikoda Norrast, Rootsist ja Saksamaalt.

Põhjala pruulikoda, mille asutasid 2011. aastal neli Eesti õllesõpra ja kodupruulijat, on kasvanud Balti riikide suurimaks väikepruulikojaks. Põhjala pruulib tugevamaitselisi õllesid Noblessneri sadamalinnakus, kus lisaks Põhjamaade moodsaimale tootmisele asub ka Eesti suurima käsitööõllede valikuga õllerestoran Põhjala Tap Room. Põhjala pruulikoda pidava Põhjala Brewingi konsolideeritud müügitulu ulatus 2019. aastal ligi 4,7 miljoni euroni, ettevõte annab tööd enam kui 40 inimesele, ekspordib ligi 40 riiki ja on viimased neli aastat olnud maailma 100 parima pruulikoja nimekirjas.

RateBeer on 2000. aastal asutatud rahvusvaheline käsitööõllede entusiaste koondav keskkond, mis haldab õllehuviliste foorumit, tegeleb valdkonna tutvustamise ja huviliste harimisega. RateBeer on autoriteetseim õllede hindamise keskkond, mis seab õllepruulijad ja parimad õlled igal aastal paremusjärjestusse neile erinevates kategooriates antud tuhandete hinnangute järgi. Keskkonda kasutavad sajad tuhanded liikmed enam kui sajast riigist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.